Mecaflor

Nieuwe snijmachine voor aardbeiplanten snijdt 19.500 planten per uur

Jonge aardbeiplanten snijden, gemakkelijk, snel, zuiver, uniform, en zonder lawaai. Met deze eisen is Mecaflor, een Franse fabrikant van machines en accessoires voor de tuinbouw en snijbloemenindustrie, begonnen met het ontwerpen van hun eerste "snijmachine voor aardbeiplanten", na een verzoek van een Franse teler te hebben ontvangen.

Na maanden werk draait de machine nu op volle toeren bij de teler, en snijdt 19.500 planten per uur en 150.000 planten per dag met één persoon. De resultaten zijn verheugend, en met de wereldwijd stijgende arbeidskosten ziet Mecaflor een groot potentieel. "Het wordt bediend door slechts één persoon die de snijlengte instelt, de emmers vult en de gesneden planten verzamelt," legt Marc Molitor van Mecaflor uit.

In oktober zal het bijvoorbeeld samen met hun boeketmachines worden voorgesteld op de PMA Fresh Summit in New Orleans.

Onderstaande video illustreert het proces:

De machine verwerkt 2000 emmers per uur - elke emmer kan gevuld worden met 15 planten. Een constante snelheid en de snijhoogte kan ingesteld worden van 45 tot 95 mm (1,7 tot 3,7 inch).

Hoe werkt het?
Volgens Molitor is het heel eenvoudig: "De machine is eenvoudig te bedienen omdat het bedieningspaneel slechts drie knoppen heeft: start, stop en reset. En zoals de video hierboven laat zien, is er, zodra de maaihoogte is ingesteld, slechts één medewerker nodig om de transportband te starten en de bak te vullen. De lange wortels worden vervolgens van de aardbeiplanten afgesneden in een beveiligde snij-unit, en beide vallen in twee verschillende kratten om te worden opgehaald."

Meer werkcomfort
Bovenop de snelheid, consistentie en uniformiteit, biedt de machine ook meer werkcomfort, legt Molitor uit. "In plaats van de wortels handmatig met een hakselaar te snijden, hoeft de operator de aardbeiplanten alleen maar in de emmers te zetten en ze aan het eind op te halen. En omdat de planten worden gesneden met scherpe messen die als een schaar staan opgesteld, daalt het geluidsniveau tot 55 dB-A."

Specificaties
De machine van 3808x828x1580 mm weegt 490 kg en het onderstel is voorzien van 4 zwenkwielen om gemakkelijk te kunnen worden verplaatst (twee ervan zijn geremd). De stroomvoorziening is 208-230V/50-60Hz en het stroomverbruik is 500W.

Uitvoer van het product
Mecaflor installeerde hun eerste machine bij een Franse teler en zijn nu klaar om hun oplossing aan telers wereldwijd aan te bieden. "Overal ter wereld zien we de arbeidskosten stijgen. Daarom denk ik dat het potentieel van deze oplossing groot zal zijn in Europese en Noord-Amerikaanse kwekerijen." In verschillende landen hebben ze contact met lokale bedrijven die deze apparatuur kunnen distribueren en onderhouden.

PMA Vers Summit
Ook in de VS, waar de arbeidskosten de laatste jaren sterk zijn gestegen, hebben ze partners in Florida en Californië om de telers bij te staan. Benieuwd naar meer informatie over de machine? Zie de contactgegevens hieronder of bezoek hun stand op de PMA Fresh Summit op 28-30 oktober 2021, in New Orleans, Louisiana.

Voor meer informatie:
Mecaflor 
Marc Molitor
export@mecaflor.com
www.mecaflor.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven