Vierde hagelstorm in een maand schaadt steenfruit in Valencia

De Valenciaanse tuinbouwsector beleeft niet zijn beste lente met een recordaantal regendagen en vier hagelstormen in één maand tijd. Afgelopen week werd het steenfruit opnieuw getroffen door een hagelstorm, vergezeld van donder en bliksem. De oogst van het fruit in de regio La Ribera Alta was anderzijds wel al behoorlijk gevorderd, zo gaf de Valenciaanse telersvereniging Ava-Asaja mee. De meest getroffen gemeenten zijn Marquesat (Alfarp, Llombai en Catadau), Benifaió, Alginet en Carlet.

De hagel is een nieuwe tegenslag voor veel telers van perziken, nectarines, pruimen en abrikozen. Veel fruit werd direct getroffen en de grond ligt vol met bladeren. “Het is nog vroeg om een uitspraak te doen over de omvang van de schade. Dat zullen we pas over een paar dagen kunnen, wanneer de telers weer aan de slag gaan op de boomgaarden om het fruit te oogsten. Wat we wel al weten is dat we het fruit dat de inslag van hagel te verwerken heeft gekregen wegens schade aan de schil niet meer op de markt zullen kunnen brengen”, zei Isidro López, verantwoordelijke schadegevallen bij Ava-Asaja.

Citrus en kaki’s hebben niet zo’n grote schade opgelopen, omdat ze zich in een veel minder vergevorderd stadium van de teelt bevinden.

De storm teisterde ook andere delen van de streek en de gehele Valenciaanse Gemeenschap, zoals L’Horta Sud en Los Serranos, maar daar waren er geen noemenswaardige gevolgen voor de tuinbouw.

De telersvereniging herinnert eraan dat er in de Valenciaanse Gemeenschap sinds 11 april hagelschade is opgemeten in de volgende gebieden: Plana Baixa de Castellón, Vinalopó Mitjà, Vall d'Albaida, l'Alcoià, El Comtat, Canal de Navarrés, La Safor en La Costera. Daarom vraagt de organisatie de overheid om de getroffen telers te helpen met gunstige fiscale maatregelen en ook directe steun. De vereniging stelt op gemeentelijk vlak een lagere grondbelasting voor en op gewestelijk en nationaal niveau gesubsidieerde kredieten en een vrijstelling van de sociale bijdragen.

Voor meer informatie:
Ava-Asaja
Calle Guillem de Castro 79
46008 Valencia (Spanje)
+34 963 804 606
info@avaasaja.org
www.avaasaja.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven