Protestblokkade met dumping van uien

Panamese telers eisen dat overheid uien opkoopt

Afgelopen woensdag blokkeerden uientelers in het Panamese Natá, in de provincie Coclé, drie uur lang de Pan-Amerikaanse weg in beide richtingen. Ze eisten van de overheid dat die hun uien zou opkopen.

De telers losten tonnen uien op de weg als protestmaatregel. Grote hoeveelheden uien zijn beschadigd door de regenval in de maand april en raken momenteel niet meer verkocht, met grote economische verliezen voor de telers als gevolg.

De directeur van landbouwverzekeraar ISA, Abad Barrios, zei dat er inspecties plaatsvinden bij alle uientelers in de getroffen regio. “Er zijn inderdaad percelen in Capellanía, in de omgeving van El Caño en op sommige andere plaatsen, getroffen. We zijn nog bezig met onze inspectieronde”, lichtte hij toe.

De Panamese overheid legde woensdag een verklaring af waarin het verzekerde dat de uien- en bananentelers op steun kunnen rekenen via organisaties uit de landbouwsector. De regeringsfunctionaris gaf ook mee dat de overheid reeds meer dan 1.660 ton in goede staat verkerende uien heeft opgekocht van telers uit de provincie Coclé in het kader van het Solidariteitsplan. Sinds 8 april worden de uien in ontvangst genomen op het hoofdkantoor van het Instituut voor Afzet van Landbouwproducten (IMA) van Coclé, waar de algemeen directeur Carlos Motta verschillende keren persoonlijk aanwezig was om toezicht te houden op de ontvangst en distributie van de uien.

Het protest mondde uiteindelijk uit in een onderhandeling tussen de telers en de overheid en gisteren werd die voortgezet, onder andere in aanwezigheid van de vice-minister van Landbouwontwikkeling, in de hoop dat er snel een oplossing uit de bus komt.

Bron: laestrella.com.pa


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven