Zuidelijk halfrond exporteert 20% meer blauwe bessen

Volgens het onlangs gepubliceerde Blauwe Bessenjaarboek 2020/21 van het Chileense adviesbureau iQonsulting bedroeg de export van blauwe bessen van het zuidelijk halfrond 311.000 ton, 20% meer dan vorig seizoen.

Het rapport vermeldt dat Peru de meest dynamische exporteur van het zuidelijk halfrond blijft en dat het land grotendeels verantwoordelijk is voor de waargenomen stijging. Chili lijkt al meer tegen zijn limiet aan te leunen en de groei houdt dan ook vooral verband met de marktomstandigheden (inwerkingtreding van de Systems Approach voor de regio's Ñuble en Biobío), rassenvernieuwing en, in mindere mate, een toename van het areaal. Samen zijn beide landen goed voor 90% van de export van blauwe bessen van het zuidelijk halfrond.

Zuid-Afrika heeft vooral in de voorbije seizoenen een sterke toename van het aanbod gekend. Het is een relatief jonge speler op de markt en het areaal groeit er snel.

Biologische blauwe bessen
Het jaarboek benadrukt de groei van het aanbod van biologische blauwe bessen. Chili, Peru, Argentinië en Mexico bereikten samen een exportrecord van 46.400 ton in 2020/21, een stijging van 37% in vergelijking met vorig seizoen (12.000 ton meer). Chili is goed voor 45% van dit aanbod, Mexico leverde 32% en Peru 15%. Er wordt een groei waargenomen in elk van die vier landen.

Diepgevroren blauwe bessen
Ook diepgevroren blauwe bessen zitten in de lift en, net als bij de export van het verse fruit, werd in 2020 een record gebroken: 52.000 ton (Chili, Peru, Argentinië en Mexico). Chili was goed voor ongeveer 70% van dit totaal, net zoals het jaar ervoor. Maar Peru verdubbelde zijn zendingen van diepgevroren blauwe bessen in 2020 en Mexico verdrievoudigde ze. De totale groei in dit segment bedroeg 17%.

Wereldwijde toename van de vraag
Met betrekking tot de marktsituatie geeft het jaarboek aan dat het exportvenster steeds minder duidelijk is afgelijnd en dat de toename van het aanbod van het zuidelijk halfrond zich vooral voordoet aan het begin en het einde van het seizoen en ook steeds vaker overlapt met de lokale oogst in het noordelijk halfrond, niet alleen in Noord-Amerika en Europa, maar ook in China.

Maar dit continue en jaarronde aanbod van blauwe bessen wereldwijd komt anderzijds alle schakels in de waardeketen in elk land ten goede. Het rapport wijst erop dat de toename van het aanbod dit seizoen weinig invloed heeft gehad op de prijzen.

Bron: simfruit.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven