J. Aurelio García, Explum:

“Vanwege de vorst verwacht ik heel wat minder vroege pruimen in Spanje”

Door de forse temperatuurdaling begin april zijn vele bloesems van de pruimenbomen gevallen in de Spaanse regio Extremadura. De oogstprognoses moeten dan ook worden bijgesteld, al hangt het ook af van gebied tot gebied. Men verwacht vooral minder pruimen aan het begin van het seizoen, rond half juni, en de oogstdaling zal vooral merkbaar zijn in Vegas Bajas.

"Niet in elke zone zijn er evenveel bloesems op de grond gevallen. Er zijn best wel plaatsen waar de oogst goed zal zijn, maar in andere gebieden moeten we toch rekening houden met 40 à 50 procent minder pruimen. Over het algemeen zullen er minder hoeveelheden worden geplukt dan vorig jaar", zegt José Aurelio García, manager van Explum, een telersvereniging uit Extremadura.

Volgens de teler en exporteur zijn de vroegste rassen zoals Black Splendor het meest getroffen door de kou tijdens hun bloeiperiode. "De eerste rassen zullen ons beduidend minder fruit bezorgen. Maar aangezien de vraag in het begin van het seizoen meestal niet erg hoog is, zullen ook de prijzen vermoedelijk stabiel blijven. De markt zal niet verzadigd raken zoals vorig jaar. Afgelopen seizoen hadden we het echt moeilijk in de maanden juni en juli. Er waren veel prijsschommelingen."

Een van de belangrijkste oorzaken voor het gecompliceerde seizoensbegin van vorig jaar was de sluiting van de Braziliaanse markt. Dit jaar kunnen de exporteurs van Extremadura weer naar Brazilië, een heel belangrijke markt voor Spaanse zwarte pruimen. Toch blijft het iets meer dan een maand voor de start van het seizoen nog koffiedik kijken hoe de export zal verlopen: "De real is gedevalueerd, waardoor de import van goederen voor Brazilianen duurder is geworden. Verder loopt de coronasituatie er uit de hand en blijven we te kampen hebben met wereldwijde logistieke problemen”, somt José Aurelio García op.

Volgens de manager van Explum gebruikten veel tussenhandelaren vorig jaar het argument van het ontbreken van de Braziliaanse markt om de prijzen te drukken. "Dit jaar kunnen ze dit argument niet aanhalen en ook al kunnen we misschien niet de verwachte hoeveelheden naar deze bestemming sturen, het wordt zeker een 'ontsnappingsroute' zodat de Europese markt niet verzadigd raakt. Het aanbod zal beter verdeeld kunnen worden over de verschillende bestemmingen en het ziet er dus naar uit dat alle partijen in de waardeketen een graantje zullen meepikken."

Het areaal steenfruit, en dan vooral van pruimenbomen, is de afgelopen twee jaar aanzienlijk gekrompen in Extremadura. Vorig jaar werd meer dan 2.000 hectare gerooid. "Dit jaar loopt het niet zo’n vaart en wordt er zelfs ingezet op rassenvernieuwing. Verouderde rassen, maar ook nieuwere variëteiten die niet brengen wat van hen werd verwacht, worden vervangen door andere die wel voldoen aan de eisen van de teler en de consument. De sector zoekt ook naar een balans tussen de verschillende rassen om te grote productiepieken op bepaalde momenten te voorkomen."

De groei van de pruimen ligt momenteel ongeveer 15 dagen achter op vorig jaar, maar toen werd er uitzonderlijk vroeg gestart met de oogst. "Het wordt vooral uitkijken hoe de consument zal reageren na die langdurige lockdowns en hoe de vorst in andere teeltgebieden in Zuid- en Midden-Europa heeft toegeslagen. Maar ik ben positief gestemd en ik denk dat we een redelijk goed jaar tegemoet gaan voor de Spaanse pruim. We zullen geen overschotten hebben, maar het zal ons ook niet aan product ontbreken. Ik voorzie een ideaal aanbod voor een normale vraag. En nu nog hopen dat ook de prijzen eerlijk zijn", zegt José Aurelio García tot slot.

Voor meer informatie:
José Aurelio García
Explum SC
+34 924446338
+34 615289854
jagarcia@explumsc.com
www.explumsc.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven