EU-groothandelsprijzen voor bananen

De gemiddelde prijs voor gele bananen in EU-lidstaten bedroeg de afgelopen drie weken €119 per 100 kilo. 

Tien landen in het oosten van de EU, die ongeveer 20% van het Europese bananenvolume afnemen, zagen hun consumptie de afgelopen vijf jaar met 200.000 ton toenemen. Polen is de grootste consument binnen dit blok. De bananenconsumptie in dit land neemt nog steeds toe en doorbrak in 2020 de grens van 430.000 ton. Het land is uitgegroeid tot de grootste im- en exporteur in Oost-Europa. 

Hoewel de aanvoer naar Polen voorheen voornamelijk via West-Europa (Duitsland, België en Nederland) verliep, heeft de rechtstreekse import sinds 2017 de import vanuit andere EU-lidstaten ingehaald. In 2020 werd 52% van de bananen rechtstreeks uit Latijns-Amerika geïmporteerd, waarbij het aandeel Colombiaanse bananen groeide en voor het eerst groter was dan dat van Ecuadoraanse. 

Na een periode van sterke groei lijkt de consumptie in Roemenië sinds 2019 een plateau te hebben bereikt van ongeveer 160.000 ton. In Tsjechië, één van de kleinste Oost-Europese markten, is van een dergelijk ontwikkeling nog geen sprake. De consumptie in het land bleef de laatste vier jaar stabiel rond de 130.000 ton en ook de importbronnen bleven in deze periode ongewijzigd. 

Klik hier voor de datasheets. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven