DG agri dashboard - Appelen

Gemiddelde Europese appelprijzen blijven relatief stabiel

De gemiddelde Europese appelprijzen blijven relatief stabiel binnen een hoge bandbreedte (meer dan 30% boven het historisch gemiddelde). De volgende oogst zou klein kunnen zijn als gevolg van de vorstschade in dit voorjaar.

Tijdens het lopende seizoen blijven de prijzen, zoals verwacht, stevig boven de historische referentieperiode als gevolg van een kleine oogst, vooral in Frankrijk en Polen. Hoewel de markt voor nieuw geoogste appelen het goed doet, zijn er enige spanningen op de markt voor appelen voor bewerking in Polen met een groot aanbod (het tegenovergestelde in Frankrijk); er is een relatief groter aandeel appelen van mindere kwaliteit of ze zijn beschadigd door extreme weersomstandigheden, waardoor deze appelen alleen naar de industrie kunnen gaan, vooral in Polen.

Het nieuwe seizoen (2020/21) is op 1 augustus 2020 van start gegaan. WAPA/Prognosfruit heeft ramingen voor 21 lidstaten verstrekt. De opbrengst van de EU27-oogst wordt geraamd op ongeveer 10.585 duizend ton appelen; het VK vertegenwoordigt ongeveer 2% van de EU27-oogst. Er zijn aanwijzingen dat de opbrengst van de nieuwe Poolse oogst nog kleiner zal zijn dan aanvankelijk werd verwacht wegens extreme weersomstandigheden en een gebrek aan voldoende arbeidskrachten als gevolg van de coronacrisis.

De opbrengst van de lopende oogst ligt 1% lager dan de vorige kleine oogst en 7% lager dan het vijfjarig referentiegemiddelde. Tijdens de lopende periode 2020/21 (augustus-december) lagen de export en de import respectievelijk 6% en 2% onder het gemiddelde van de referentieperiode van 5 jaar.

Klik hier voor het volledige rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven