Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vorstschade zorgt voor nog minder Italiaanse kiwi's dan in 2020

“Nadat ik alle belangrijke fruitteeltgebieden in Italië heb bezocht, kan ik zeggen dat er in 2021 in Italië nog minder kiwi's zullen zijn dan in 2020”, zegt Pietro Cimatti, fruitteeltexpert.

De situatie in Emilia-Romagna is iets beter dan vorig jaar, toen de vorst zeer flink had toegeslagen. Dit jaar was de schade fragmentarisch. “Maar in andere teeltgebieden, zoals Veneto en Piemonte zijn de hoeveelheden meer dan gehalveerd. In sommige gebieden is de temperatuur gedaald tot 7-8°C onder nul, dus er valt weinig meer te redden.” 

Vorstschade aan een kiwiplantage. (Foto: Condifesa Ravenna)

Cimatti heeft zijn eigen filosofie over het voorkomen van vorstschade. “Voeding is de sleutel. Ik ga er al 45 jaar mee om en heb een zekere ervaring opgedaan. Er zijn kiwiplanten die, na een bepaalde mest te hebben gekregen, temperaturen van 3-4°C onder nul hebben doorstaan. In een bedrijf in Cotignola (Ravenna), is de schade beperkt gebleven tot slechts 10%. Dit komt dankzij een perfect ontworpen antivorstsysteem en een bemestingsplan dat juist is ontworpen om te anticiperen op late vorst. Bijna de gehele teelt is dus gegarandeerd. En dan te bedenken dat de temperatuur meer dan 6°C onder nul was gezakt.” 

Pietro Cimatti

IJstijd
Cimatti herinnert ons eraan dat er dit jaar een zonneminimum was, wat sinds 1630 niet meer is voorgekomen. “Vanuit het oogpunt van het weer betekent dit dat we te maken zullen krijgen met een grotere instabiliteit, met extreme gebeurtenissen gedurende de komende 10-15 jaar en, waarschijnlijk, een daaropvolgende koudere fase. Sinds 1630, na het zonneminimum, hadden we een Kleine IJstijd.”

Cimatti beweert dat het klimaat uit minstens 73 factoren bestaat, waarvan kooldioxide er één is. “Maar tegenwoordig houden weinigen rekening met de andere 72 parameters. Wij laten ons door slechts één factor beïnvloeden, maar het klimaat kun je nu eenmaal niet in een hokje plaatsen.”

Voor meer informatie:
Pietro Cimatti
cimatti.pietro@gmail.com 

Publicatiedatum: