Ramón Pascual, Summer Fruit (Spanje):

“Het zijn niet zozeer de eerste kersen die de consument interesseren, wel het fruit van goede kwaliteit”

Nog een paar dagen en dan gaat de kersenpluk van start in Spanje. De kers blijkt overigens momenteel het fruit dat het minst te lijden heeft gehad onder de vorst en de markten kijken al uit naar de komst van dit seizoensproduct.

"Eind deze week of begin volgende week gaan we van start met de afzet van de eerste kersen van het seizoen. En het worden direct behoorlijke hoeveelheden", zegt Ramón Pascual van de verkoopafdeling van het Noord-Spaanse bedrijf Summer Fruit. "Er zijn al kersen op de markt gebracht die uit de kassen komen, en ook al wat heel vroeg fruit van de buitenteelt, maar dat zijn eerder beperkte hoeveelheden", voegt hij eraan toe.

Het weer is tot nu toe erg onstabiel geweest, met bewolkte en regenachtige dagen en temperaturen die te laag zijn voor deze tijd van het jaar. De oogst loopt daardoor wat vertraging op, maar dit weekend wordt het opnieuw beter weer in Spanje.

"In tegenstelling tot de abrikoos, die dit jaar het grootste slachtoffer is van de vorst, zijn de kersen grotendeels ontsnapt aan het onheil. We verwachten dan ook een seizoen met normale hoeveelheden en een goede kwaliteit", zegt Ramón Pascual.

Volgens de verkoper is het nog te vroeg om al over de prijsvorming op de kersenmarkt te kunnen spreken. Er zijn nog te weinig volumes beschikbaar. "De kers is een typisch seizoensproduct, want alles gebeurt in goed twee maanden. Het is ook een product waar de consument echt naar uitkijkt. We hebben al veel telefoontjes van klanten ontvangen die graag aan de slag willen."

In het begin van april halen de kersen traditioneel zeer hoge prijzen vanwege de beperkte beschikbaarheid, maar volgens Ramón Pascual is deze trend door de jaren heen toch aan het afzwakken. "De consument wordt steeds veeleisender en is eerder bereid te betalen voor een product dat echt goed is dan voor de eerste de beste die op de markt komt. Het wordt eigenlijk steeds moeilijker om de hoge prijzen te halen die in voorgaande jaren vlot werden betaald. Bovendien is het koopgedrag al veranderd door de coronacrisis. Veel mensen hebben hun job verloren."

Naast de afzet op de belangrijkste Europese markt, exporteert het bedrijf uit de provincie Huesca ook naar verre bestemmingen, zoals naar Aziatische landen. "Dit jaar zal niet alleen het gebrek aan reefers ons parten spelen, maar ook de concurrentie uit Californië, dat over voldoende volumes van goede kwaliteit beschikt. Voor het moment zie ik niet echt veel ruimte op de internationale markten voor ons", zegt Ramón Pascual.

"Kleine maten voor de punnets wordt moeilijk"
Summer Fruit heeft ook ander steenfruit in het assortiment. Van de abrikozen zal de beschikbaarheid beperkt zijn, want de daling van de oogst in Spanje wordt op zo’n 50% geraamd. Er zullen ook ongeveer 30% minder nectarines, perziken en paraguayo’s zijn vanwege vorstschade.

"Vorig seizoen hadden we hagel en dit jaar is de kou de boosdoener geweest. De vorst heeft vooral de late gebieden getroffen, maar daar zijn ook de meeste boomgaarden. Ik heb het dan over de provincies Lleida en Huesca, maar ook Italië en Frankrijk. Het zal vanaf eind juni/begin juli zijn wanneer we het gebrek aan productie zullen voelen", blikt Ramón Pascual vooruit. "Het zal belangrijk zijn om een correcte prijs na te streven. We schieten immers niets op met exorbitante prijzen in coronatijden, want de economie is getroffen en dat kan de consumptie beïnvloeden. Ik hoop dat het gezond verstand zal zegevieren en dat alle ketenpartners een graantje kunnen meepikken."

"Aan de andere kant zullen de maten groter zijn dan we zouden willen, omdat er minder fruit aan de bomen hangt. Het kleine fruit zal gewild zijn, vooral in de retail waar vaak gewerkt wordt met punnets. Daarom adviseren we de supermarktketens die met ons samenwerken nu al om voorbereid te zijn op verpakkingen met groter fruit en minder stuks, zodat men later niet voor verrassingen komt te staan door eventueel gebrek aan product", besluit Ramón Pascual.

Voor meer informatie:
Ramón Pascual
Summerfruit
Ctra. Nacional 221, km 329
Fraga (Huesca) - Spanje
+34 974453915
ramon@summerfruit.es
www.summerfruit.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven