Rolf Weber (Global Producers): "Ondanks hogere kosten dit seizoen financieel een succes"

'Minder is meer' dit overzeese meloenenseizoen

Tholen - Het Costa Ricaanse meloenenseizoen loopt dit jaar zoals gepland in week 19 ten einde voor de pitloze watermeloenen en verschillende soorten mini-watermeloenen. De laatste Galia-meloenen arriveren in week 20 en de laatste Cantaloupe en gele meloenen komen week 21/22 op de markt", vertelt directeur Rolf Weber van Global Producers.


Rolf Weber op een meloenenveld

De gemiddelde verkoopprijzen waren dit seizoen duidelijk hoger dan voorgaande jaren. "Vanaf de aanvang van de export in week 2 tot het einde van het seizoen ten opzicht van voorgaande jaren. Daarbij is ook de dollarkoers 8-10% gunstiger dan vorig jaar. Dat maakt het meloenenseizoen ondanks de aanzienlijk hogere kosten een economisch en financieel succes", constateert Rolf.

De nachttemperatuur in het meloenenteeltgebied aan de Stille Oceaan was van oktober tot vandaag de dag 2-3 graden lager dan normaal en zodoende te koud voor een gemiddelde productie. "Het aantal vruchten was vergelijkbaar met voorgaande jaren, echter de maten / vruchtgrootte ontwikkelden zich niet zoals gewenst. Dit resulteerde erin dat er zo'n 20-30% minder productie per hectare was door lagere gewichten in de vruchten. Dat gaf een groter aandeel kleinere meloenen, die lastiger te vermarkten zijn en niet altijd worden opgenomen in de retailprogramma's." 


Inzet van drones bij de gewasbescherming

De nieuwe moderne en resistente meloenensoorten en de gerichte inzet van gewasbeschermingsmiddelen met behulp van dronetechnieken hebben volgens de fruitimporteur geleid tot een seizoen met eerste klas kwaliteit en zonder kwaliteitsproblemen. "De Covid-maatregelen op de farms en in de pakstations zorgden weliswaar voor hogere kosten, maar waren wel beheerbaar en hebben niet tot noemenswaardige exportproblemen geleid."

"Bovenal hebben de slechte service van sommige rederijen door te late levering van equipment en de havenproblemen die al maanden aanhouden, het seizoen moeilijker en duurder gemaakt. Anderzijds mogen we ook vanuit het huidige zicht dankbaar zijn dat er niet de reguliere meloenenvolumes met gemiddelde opbrengsten per hectare naar Europa zijn geïmporteerd. Dan waren de hogere prijzen dit seizoen ook niet mogelijk geweest", aldus Weber. 


De gele meloenenfarm 'Cabo Blanco' aan de Stille Oceaan

Minder is vaak meer
"De laatste jaren zijn er in het overzeese seizoen dat start met Brazilie en eindigt met Midden-Amerika te grote volumes geïmporteerd, waardoor de algehele markt en prijzen sterk onder druk staan en geen bevredigende economische resultaten zijn behaald. Misschien moeten we vaker het devies 'minder is meer' gaan volgen", besluit Rolf.

Voor meer informatie:
Rolf Weber
Global Producers B.V.
Venrayseweg 136 B
5928 RH Venlo
+31 77 465 81 00
Rolf@global-producers.nl  
www.global-producers.nl      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven