Spaans steenfruitseizoen losgebarsten bij Wilko Fruit

"Nectarines meest in trek bij Nederlandse klanten, perziken populair bij allochtone consument"

Tholen - Twee weken terug ging het Spaanse steenfruitseizoen bij WilkoFruit al van start met de eerste kersen uit de kassen. "Wij kopen onze kersen in alle windstreken van Spanje. Het voordeel is dat we onze kersen kunnen leveren van heel vroeg tot heel laat in het seizoen. Het gebeurt nooit dat heel Spanje tegelijk verregent of verhagelt, zo hoeven we onze klanten nooit teleur te stellen", vertelt Wilko van der Zwaard.

Vanaf 5 mei barst het Spaanse kersenseizoen helemaal los. Dan ontvangt de importeur de kersen van Zalama uit de 'Valle de Jerte', de grootste exporteur van Europa. WilkoFruit levert de kersen in 12x400 gram, 10x500 gram, 1, 2 en 5 kilo en los in een 40x30 verpakking of een 50x30 verpakking voor re-export. "Naar kersen is er eigenlijk jaarrond wel vraag, maar voor het andere steenfruit begint de vraag nu ook los te komen. Het weer is nog wel fris, maar mensen zijn echt op zoek naar wat nieuws", vertelt Wilko. 

Verleden week is ook het Spaanse abrikozenseizoen aangevangen bij de importeur uit Breda. "We starten met de blush-variëteiten Mikado en Colorado. Deze hebben een brix van 12-13 en zijn dus prima van eetkwaliteit. We verpakken het fruit in Gaudias en daarmee garanderen we dat de kwaliteit goed is. Momenteel zijn het vooral de marktkooplui en specialisten die aan de slag gaan met steenfruit, net als enkele kleinere allochtone ketens. Voor de grotere supermarkten liggen de prijzen nu nog op een te hoog niveau." 

"In heel Murcia zijn er wel 40% minder abrikozen en ook de latere streken hebben minder abrikozen. Nu is dat voor de marktsituatie alleen maar goed, je kunt tenslotte beter tekorten hebben dan overschotten. Ook perziken en nectarines hebben we al twee weken binnen. We ontvangen de eerste rassen vanuit de teelt tegen Almeria aan, die zijn nog vroeger dan Sevilla en Huelva op de markt. Vanuit de regio Albaran - Cieza, waar het meeste fruit vandaag komt, is het seizoen wel tien dagen vertraagd. Ook hierin gaat het seizoen vanaf 4-5 mei echt los", vertelt Wilko. 

Waar er nog weleens geluiden opgaan dat de paraguayo's het van de perziken over hebben genomen, is Wilko een andere mening toegedaan. "Wij verkopen nog steeds 40% nectarines, 40% perziken en 20% paraguayo's. De nectarine is het meest in trek bij de Nederlandse consument, maar de allochtone consument, die het meeste fruit consumeert, heeft traditiegetrouw een voorkeur voor de perziken. We werken samen met de grootste telers in Spanje, waardoor we ook in staat zijn om grote programma's van retailers in te vullen." 

"In nauwe samenwerking met de grootste veredelaar, investeren onze telers continu in nieuwe variëteiten. Zij laten ons advies hierin meespelen, omdat wij weten naar welke rassen vraag is bij onze klanten. Onze telers hebben iedere tien dagen wel een nieuwe variëteit, zodat we altijd de juiste rassen in huis hebben. Zo kunnen we wel tot 10 oktober sappige perziken leveren", vertelt Wilko enthousiast. De perziken zijn bij Wilko Fruit beschikbaar in 4 en 7 kilo, 10x500 gram en 10x1.000 gram. 


Gaudias, fruits for pleasure

Voor meer informatie:
Wilko van der Zwaard
Wilkofruit b.v
Heilaar-Noordweg 14
4841 ZZ  Prinsenbeek
+31 76 5244460
wilko@wilkofruit.com  
www.wilkofruit.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven