Salvatore Torrisi, A.I.D.

Ventilatoren in de strijd tegen nachtvorst

Klimaatverandering is de oorzaak van de toegenomen vorstschade in de fruitteelt. Een voorbeeld hiervan is de recente kou die eerst Spanje en meer recentelijk en herhaaldelijk ook Midden- en Noord-Italië hebben getroffen. Dit heeft geleid tot verliezen van 60%. In de komende jaren kan niet worden uitgesloten dat er een tendens zal ontstaan waarbij extreme klimatologische verschijnselen zullen optreden.

Salvatore Torrisi

Veel tuinbouwers beschikken inmiddels over antivriesventilatoren die gewassen, bomen en groenten in de vollegrond kunnen beschermen tegen de vaak verwoestende vorst. Salvatore Torrisi, oprichter van A.I.D. (Agriculture Industrial Development), vertelt hierover. Het Siciliaanse bedrijf houdt zich al meer dan 50 jaar bezig met antivriestechnologieën in de land- en tuinbouw.

“Vanaf de jaren 70 is A.I.D. één van de belangrijkste fabrikanten van antivriesventilatoren. Sindsdien hebben wij meer dan 6.000 producten gebouwd en geïnstalleerd in Italië, Californië, Australië, Griekenland, Israël, Turkije, Frankrijk en Spanje. Deze worden voornamelijk gebruikt voor de bescherming van citrusboomgaarden en meer recent ook voor boom- en druivengaarden. Wij kunnen bogen op een ervaring op het gebied van de technologie in de tuinbouw, die A.I.D. tot een wereldleider maakt op het gebied van de productie van antivriesmachines.”

De ventilatoren zijn vervolgens geëvolueerd tot polyvalente machines en garanderen de bescherming van de gewassen, zowel met de antivriesfunctie als met de systemen voor tijdige behandeling van fytofarmaceutische en biostimulerende middelen. Ze zijn ook zeer effectief in de verdediging van de ziekte Mal secco in citrusboomgaarden.

“De afgelopen dagen zijn we getuige geweest van de verwoestende vorst in de boomgaarden in Midden- en Noord-Italië en Frankrijk, die de oogsten van veel telers grotendeels in gevaar heeft gebracht. Onze antivriestechnologie, waarvan de doeltreffendheid al een halve eeuw bewezen is, heeft de gevolgen van vorst in boomgaarden, olijfgaarden en alle gewassen in de vollegrond verzacht en zelfs tot nul gereduceerd. Om tegemoet te komen aan de vraag van de Franse telers hebben wij onlangs een nieuw systeem ontwikkeld dat wordt toegepast op druivengaarden, als aanvulling op onze ventilatoren voor de bescherming van boomgaarden.”

“Het door een ventilator beschermde gebied is eivormig en is georiënteerd naar de richting en de intensiteit van de nachtbries. In het algemeen ligt ongeveer 2/3 van het beschermde gebied in de richting van de bries en 1/3 ervoor. Uit de isothermen blijkt ook dat de ventilator het doeltreffendst is op ongeveer 20 m van de werkingseenheid, met een bescherming die zich uitstrekt van 5 tot 7 hectare. De functie van de ventilator is de warmere luchtlagen die 14 tot 15 m boven de grond worden gevormd te mengen met de koelere lucht rond de bomen. In het algemeen is het temperatuurverschil tijdens een nachtvorst 4,5 - 5°C lager in de luchtlagen rond de bomen dan op 15 - 18 m boven de grond.”

De functie van de ventilator tijdens de vorst bestaat uit het mengen van de warmere luchtlagen, die door de ventilator worden geforceerd, met de koudere luchtlagen rond de bomen. Deze beweging van de luchtstroom veroorzaakt een verhoging van de temperatuur van de bladeren, vruchten en bloemen, die wordt geschat op ongeveer 50-60%.

Voor meer informatie:
Salvatore Torrisi
A.A.T. S.p.A. Oranfresh  
Blocco Palma 1, Zona Industriale
95121- Catania -Italië
+39 3880 4444 49
sandreozzi@oranfresh.com
vcastiglione@oranfresh.com
info@oranfresh.com 
www.oranfresh.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven