Polen verwachten geen effect van nachtvorst op blauwe bessenoogst

Polen heeft al te maken gehad met enkele nachten vorst en de komende dagen wordt er meer vorst verwacht. Gelukkig zal tot nu toe geen van de kleine beschadigingen die zijn opgetreden in de blauwe bessenvelden een significante impact hebben op de totale opbrengst voor het komende jaar. De toekomstige vorst zou de situatie echter nog allemaal kunnen veranderen, stelt een vertegenwoordiger van de Poolse Berry Cooperative.

De vorstnachten die tot dusverre in Polen hebben plaatsgevonden, zullen dit jaar geen significant effect hebben op de blauwe bessenopbrengst, zegt Dominika Kozarzewska, vertegenwoordiger van de Polish Berry Cooperative. "Er is tot dusverre weinig winterschade aan de blauwe bessengewassen. Sommige telers geven aan dat 10% van hun gewassen is beschadigd, maar zelfs dit aantal betekent niet dat er 10% minder opbrengst zal zijn. Als we op dit moment naar de schade kijken, zou dit niet eens een echt effect moeten hebben op de totale volumes na de oogst. De situatie kan echter nog veranderen, want morgen of de nacht erna wordt weer nachtvorst verwacht. Het is echter nog steeds april, er heeft nog geen bloei plaatsgevonden, hoewel sommige toppen vrij open zijn. We zullen moeten afwachten hoe de situatie over een week is."

De teelt van blauwe bessen in Polen is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Volgens Kozarzewska is de groei van het aantal plantages wat vertraagd, maar het zal even duren voordat de markt het effect daarvan zal voelen. "De plantages met blauwe bessen nemen nog steeds toe, hoewel het langzamer toeneemt dan voorheen."

"Als we kijken naar de meest nauwkeurige statistieken die we hebben, die nog steeds een paar procent afwijken, is het totale blauwe bessenvolume in 2020 met 18,1% gestegen ten opzichte van 2019. Dit percentage lijkt mij wat hoog, maar niet onmogelijk. Hoe dan ook, het laat zien dat de zachtfruitteelt nog steeds toeneemt. Bovendien zullen de plantages die vijf jaar geleden werden aangeplant, nu volwassen velden hebben en meer toevoegen aan de totale productie. Nu het areaal langzamer toeneemt, kan de situatie veranderen, maar daar zien we pas over vijf jaar echt het effect van."

"Een nieuwe uitdaging is het omgaan met de suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii), die sinds 2020 wordt waargenomen. We wisten altijd dat dit in de toekomst een probleem zou kunnen worden, en nu is de dreiging nabij. Het heeft geleid tot grote bezorgdheid bij de telers," zegt Kozarzewska.

Het goede nieuws is echter dat de start van het seizoen weer normaal zal zijn, na een aantal jaren van vroege start. "Qua timing verwachten we dat de start van het blauwe bessenseizoen weer zal beginnen op het normale moment. De afgelopen jaren is het seizoen vroeg begonnen, op 1 juli. Dit jaar wordt verwacht dat het seizoen op 10 juli van start gaat."

Een van de belangrijkste Poolse importeurs van blauwe bessen is het Verenigd Koninkrijk, en Kozarzewska is het ermee eens dat er nog veel onzekerheden zijn over de impact die de crisis op hun handel zal hebben: "Onze belangrijkste markten zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland, evenals de Scandinavische landen. Daarnaast zien we enkele positieve ontwikkelingen in Oost-Europese landen, zoals de Balkan, Hongarije en Tsjechië. Aangezien het VK een van onze belangrijkste markten is, wordt verwacht dat Brexit een issue zal worden. We weten nog steeds niet wat het effect voor ons zal zijn. Voor dit jaar hebben we hopelijk geen problemen, maar handelaren maken zich zorgen over de vraag en over de logistiek in de toekomst. Sommige van deze exporteurs onderzoeken andere mogelijkheden wat betreft markten," besluit Dominika.

Voor meer informatie:
Dominika Kozarzewska
Polish Berry Cooperative/Polskie Jagody
+48 602 354 586
d.kozarzewska@polskiejagody.pl 
www.polskiejagody.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven