Koeler weer zou "kers op de taart" van goed appelseizoen zetten

In Zuid-Afrika worden momenteel Granny Smith- en Pink Lady-appelen geoogst, terwijl de oogst van Fuji klaar is in wat naar verwachting een record appeloogst zal worden voor het continent.

De perenoogst in Zuid-Afrika is grotendeels achter de rug, tevens een zeer goed jaar vanuit kwaliteitsoogpunt.

Het recente warme weer in de Westkaap heeft een negatief effect gehad op de kleurontwikkeling van latere variëteiten zoals Pink Lady, maar de sector hoopt op wat koeler weer en scherpere temperatuurverschillen tussen dag en nacht om de kleurontwikkeling bij de tweekleurige rassen te verbeteren. Voor de hele volgende week wordt koeler weer en lichte regen voorspeld voor de Westkaap.

"Het is geen ramp", zegt een appelteler in de Breede River Valley, "we hebben een warmer begin van onze herfst, net zoals Europa een koude start van hun lente heeft, maar al met al denk ik dat de appelen een fantastisch jaar hebben."

Hij merkt op dat een koelere herfst "de kers op de taart" zou zijn geweest van wat een zeer goed seizoen is geweest, zowel wat de opbrengst als wat de kwaliteit betreft.

De appelexport naar Noord-Amerika is met 58% gedaald ten opzichte van vorig jaar, terwijl de appelexport naar het VK in week 15 met 67% was gestegen. De Zuid-Afrikaanse perenexport naar het VK is met 36% gestegen.

De verwachting is dat er iets meer ruimte komt voor producten van het zuidelijk halfrond op de Europese markt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven