Oekraïens blauwe bessenseizoen start dit jaar misschien later

Door de koude lente verwachten veel Oekraïense blauwe bessentelers een verschuiving in de oogst van 2021. Ze verwachten dat de oogst dit jaar tien tot veertien dagen later zal beginnen dan vorig jaar. Sommige telers geloven echter dat er onder bepaalde omstandigheden nog tijd zal zijn om de langzame ontwikkeling van de planten in de lente te compenseren. 

Er was in 2020 natuurlijk geen vroege oogst van blauwe bessen. Sterker nog, de oogst van vroege blauwe bessen (en veel andere gewassen) ging bijna compleet verloren. Middel- en late blauwe bessenrassen waren later dan in 2019. 

"De verschuiving in het bessenseizoen, vooral de vertraging van tien tot veertien dagen ten opzichte van vorig jaar, kan alleen maar een positief effect hebben op de toekomstige oogst, omdat er nu minder kans is op schade van mogelijke vorst in mei 2021," zegt Yevgenia Nikityuk, vertegenwoordiger van LLC 'Aurora' in de regio Zaporizhzhia, tegen east-fruit.com.

Ondanks het vrij koude begin van lente '21, zijn niet alle zachtfruittelers in Oekraïne ervan overtuigd dat het seizoen gaat verschuiven. "Eén van de beslissende maanden van het komende blauwe bessenseizoen in Oekraïense zal juni zijn, als hogere luchttemperaturen, gebalanceerde neerslag en voldoende zonnige dagen kunnen compenseren voor de vertraging in de ontwikkeling van de planten. En ook de data waarop de blauwe bessen rijp zijn, kunnen nog best dezelfde data worden als vorig jaar," zegt Fedir Prima van Eco-Park. Als er een vertraging is in het begin van de blauwe bessenoogst, is het belangrijk om mogelijke veranderingen in de consumptie en dus de prijzen, mee te tellen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven