Nederland steunt Vietnam bij het terugdringen van verliezen na de oogst

Als strategische partner van Vietnam op het gebied van duurzame tuinbouw en voedingszekerheid zet Nederland zijn samenwerking voort om Vietnam te ondersteunen bij het realiseren van haar ambitie om in 2030 tot de top 10 van landen met wereldwijde agro-bewerking en logistiek te behoren en tot de top 15 van landen met geavanceerde tuinbouw. Ook wil Nederland de bilaterale handel voor wederzijds voordeel ondersteunen. Het project Vermindering van Verliezen Na de Oogst is een van de projecten in het kader van de Strategische Partnerschapsovereenkomst tussen Vietnam en Nederland dat zich richt op verliezen na de oogst in de voedingsvoorzieningsketen.

In het kader van deze samenwerking werkt Wageningen Food and Biobased Research (WFBR) samen met het Vietnamese ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling op basis van een vijfstappenplan om te komen tot een uitvoerbaar beleid inzake voedingsverliezen en -verspilling in Vietnam. Hotspots in de waardeketen van verse groenten en fruit, zowel in de Mekong rivierdelta als in de Rode rivierdelta, zullen worden geïdentificeerd en de meest waarschijnlijke oorzaken zullen worden vastgesteld voor de analyse van de meest geschikte interventies voor het terugdringen van verlies na de oogst.

In een poging om het voor de particuliere sector gemakkelijker te maken om handel te blijven drijven ondanks reisbeperkingen, is een virtuele handelsmissie van Nederland naar 5 ASEAN-landen georganiseerd als een innovatieve manier om Nederlandse bedrijven op 5 markten in de regio te benaderen met de nadruk op voedingsingrediënten, post-oogsttechnologie en inclusieve aanpak voor de Mekong-delta in Vietnam.

Het webinar over post-harvest werd goed bezocht zowel qua kwantiteit als kwaliteit van zowel sprekers als deelnemers. Door middel van verschillende presentaties, paneldiscussies en actuele discussies werden de algemene uitdagingen van de agro-voedingsteelt in ASEAN 5 vanuit het oogpunt van na-oogst gepresenteerd, waarvoor geselecteerde technologie en kennis over na-oogst uit Nederland kon worden aangeboden.

Bedrijven uit de private sector zoals Broekman Logistics, TTA, Omnivent, Icologiq, Kloosterboer Cool Port Rotterdam, Lentiz, RBK, WUR, HAS, Larive kregen onder meer de kans om zich te presenteren of te matchen met potentiële lokale partners in 5 ASEAN-landen.

Verdere follow-up zal in 2021 worden voortgezet, niet alleen voor de hierboven genoemden, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de Vietnamese markt.

Hieronder vindt u de links naar het webinar:

Sessie 1 : https://drive.google.com/file/d/1pI6w2WvZZtymKLDYB-FhAokbQQO_7MVb/view?usp=sharing

Sessie 2 Fruits room : https://drive.google.com/file/d/1x0RWKP562__vKa0M0WOfXLfxQpU10h_o/view?usp=sharing

Sessie 2 Flowers room : https://drive.google.com/file/d/1eqUKxH9il9Zfma9x4EJaFqTtVUrHZn0c/view?usp=sharing

Sessie 2 Vegetables room : https://drive.google.com/file/d/13de5NMvhmy4FVm5I2hRSFPPrWHdvYCVb/view?usp=sharing

Voor meer informatie:
Embassy agroteam: han-lnv@minbuza.nl.
agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven