(Water)meloenseizoen in Almería van start met hogere prijzen dan vorig jaar

Het (water)meloenseizoen in Almería heeft zijn start niet gemist. Op basis van cijfers waarover telersvereniging Asaja Almería beschikt, bedraagt de telersprijs voor zwarte en gestreepte pitloze watermeloenen ongeveer € 0,75 per kilo, wat een stijging betekent van ongeveer 14% tegenover de prijs aan het begin van vorig seizoen (€ 0,65 per kilo).

Ook voor meloenen worden hogere waarden opgetekend dan begin vorig jaar, maar de geoogste hoeveelheden zijn nog heel beperkt. Volgens de organisatie wordt voor de Galia meloen momenteel gemiddeld € 0,90 per kilo betaald, terwijl die in dezelfde week van vorig jaar € 0,74 per kilo opbracht.

Ondanks deze bemoedigende gegevens daalt de waarde van watermeloenen in de maand april eigenlijk al enkele jaren. Zo viel de gemiddelde prijs tijdens de maand april van 2020 ongeveer 24% lager uit dan twee jaar geleden en ook de prijs van de eerste volumes van dit jaar ligt 2% onder het gemiddelde van de afgelopen twee jaar, zo benadrukken ze bij Asaja Almería.

Watermeloen is het op één na belangrijkste product in de provincie qua areaal, na de paprika. De sector zet duidelijk in op deze teelt in het voorjaar, maar met wisselend succes. In 2019 bijvoorbeeld waren de prijzen ronduit slecht, zo geeft de organisatie aan.

Ook de prijs die de telers voor hun meloenen in de maand april ontvangen is volgens de vereniging de afgelopen 3 seizoenen telkens gedaald. De gemiddelde prijs van april vorig jaar was zelfs 36% lager dan in 2019. Nochtans zouden de eerste hoeveelheden normaal gezien de beste prijzen moeten opleveren om daarna, naarmate de oogst toeneemt, in waarde te dalen.

Wat betreft de variëteiten, brengt de gele meloen het meest in het laatje voor de teler, zo vertellen ze bij Asaja Almería over de afgelopen drie jaar. Daar plant de sector dus het meest van aan, samen met de Piel de Sapo meloen, terwijl Galia en Cantaloupe terrein moeten prijsgeven. De prijs voor de gele meloen blijft behoorlijk stabiel en die van Piel de Sapo stijgt jaar na jaar. In 2020 bracht die meloen 47% meer op dan in de twee voorgaande seizoenen, zo stelt de telersvereniging.

Bron: ideal.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven