Kersen telen met UFO

Bert Neijland heeft achter zijn woonhuis een uitgestrekte tuin met een opvallende boomgaard. Hij teelt kersen volgens de UFO-methode. Het heeft niks met vliegende schotels en buitenaards leven te maken.

Achter in de tuin ontdekken we een merkwaardige bomengroei. Het is een vreemd gezicht en niet het beeld, dat we van een kersenboomgaard verwachten. Geen hoge bomen met ronde kroon. Er staan vijftig kersenboompjes, die diagonaal en smal groeien. De nieuwe loten groeien recht omhoog. De teelt heet UFO: Upright Fruiting Offshoot System. 

“Ik kwam UFO tegen en ik dacht eureka! Dat is het.” Het is een eeuwenoud systeem van kersen telen, dat is herontdekt door een team van Washington State University. Bert besteedde vele uren om kennis op te doen over aanleg en onderhoud. Hij correspondeerde met niemand, maar leerde veel in de praktijk. “Ik ben niet snel tevreden en probeer verschillende rassen uit. Het is arbeidsintensief, maar in de tuin is het prima werken. Het seizoen begint al in februari met het bemesten met champost. Voor de bestuiving worden door een imker korven geplaatst.”

Het volledige artikel lees je hier. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven