Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
OneThird haalt 1,5 miljoen euro op voor optische techniek om te zien hoe lang AGF houdbaar blijft

Voorspellende technologie geeft kwaliteitsinspecteurs in AGF snel objectieve feedback

Foodtechbedrijf OneThird heeft een financiering van 1,5 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf wil retailers helpen voedselverspilling tegen te gaan. Daarvoor zet men in op optische technologie om te 'zien' hoe lang groenten en fruit houdbaar zijn.

De investering maakt uitbreiding van de technologie naar extra soorten groenten en fruit mogelijk. Op dit moment heeft men algoritmes voor verschillende rassen tomaten en aardbeien en is men in vergevorderd stadium voor avocado's en bananen. Met de uitbreiding van soorten groenten en fruit moet een totaaloplossing ontstaan voor retailers en hun ketenpartners. 

Het geld komt uit een ronde geleid door Shift Invest samen met Oost NL. Naast investering in de techniek breidt het bedrijf ook technische team uit door de overname van Impact Analytics, een expert in beeldanalyse. OneThird vestigt zich op het Kennispark Twente.

Binnenin groenten en fruit 'kijken'
Versproducten op tijd van de teler naar de retailer krijgen vereist complexe logistiek, vooral omdat de kwaliteit varieert tijdens het seizoen en door omgevingsfactoren zoals het weer. Met de scannertechnologie van OneThird kunnen partijen in de keten binnenin groenten en fruit 'kijken' en daarmee inzicht krijgen in de interne kwaliteit.

Door de data te combineren met camerabeelden van buitenaf en andere relevante gegevens, wordt met behulp van kunstmatige intelligentie de kwaliteit van de producten nauwkeurig bepaald. Dat levert waardevolle informatie op, niet alleen over de houdbaarheid, maar ook over de smaak en rijpheid.

Voedselverspilling tegengaan
Nu is het nog zo dat jaarlijks een derde van het voedsel dat we produceren niet op het bord bij de consument beland.

Grote retailers en hun ketenpartners hebben de handen ineengeslagen in de coalitie genaamd 'Champions 12.3' om actief bij te dragen aan het voorkomen van voedselverspilling, ook een doel van de Verenigde Naaties. Nederland heeft als doelstelling om uiterlijk in 2030 1 miljoen ton minder voedsel per jaar te verspillen.

Tomaat en aardbeien
"Met onze unieke voorspellende technologie kunnen kwaliteitsinspecteurs in de gehele voedselketen snel objectieve feedback krijgen over de houdbaarheid en andere kwaliteitsparameters van verse producten, zoals avocado’s en aardbeien," legt Marco Snikkers, oprichter van OneThird, uit.

One Third begon met het testen van de technologie op tomaat. "Niet toevallig een product dat in grote volumes beschikbaar is, houdbaarheid varieert over het seizoen heen en dat ook in de top 10 zit qua voedselverspilling", weet Marco. "Bovendien is tomaat het geijkte testproduct volgens Wageningen University & Research, waarmee wij samenwerken."

Extra soorten groenten en fruit
Gebrek aan nauwkeurige informatie over de houdbaarheid van verse producten leidt tot onnodige verrassingen in de toeleveringsketen en dat kan leiden tot negatieve ervaringen van consumenten en verspilling. “Met nauwkeurige en realtime informatie over de productkwaliteit kunnen de verschillende partijen in de voedselketen beter beslissen welke producten waar naartoe getransporteerd worden en tegen welke prijs; zodat er minder voedsel wordt verspild, voordat het de consument bereikt.”

Op dit moment heeft One Third algoritmes voor verschillende rassen tomaten en aardbeien en zit men in een vergevorderd stadium met avocado's en bananen, vertelt Marco. "En daarnaast zijn we bezig met mango's en sperziebonen." 

Techniek verder ontwikkelen
One Third werkt met een lokale 'scan' met licht. Dat maakt sommige soorten groenten en fruit nog lastig. "Zo zijn bijvoorbeeld slechte lokale plekken op een meloen, een groot product, moeilijk met grote zekerheid te detecteren, tenzij daardoor de gehele meloen sneller in kwaliteit afneemt."

Maar met de overname van Impact Analytics, een expert in beeldanalyse, wordt nog meer mogelijk. "Samen met hen gaan we nu ook actief met camera’s bezig waardoor we dit probleem kunnen ondervangen." 

Grip 
Toine Timmermans, Directeur bij Stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV), is nu al enthousiast: “STV werkt systematisch, met de hele keten, overheden, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen naar die 1 miljoen ton toe. Samen maken we van Nederland één van de eerste landen ter wereld die voedselverspilling met de helft weet te verminderen. Via innovatieve optische technologie van OneThird lukt het nog beter grip te krijgen op de kwaliteit van verse groenten en fruit, en worden voedselketens meer wendbaar en verspillingsvrij.”

Financiering en vestiging
De oplossing van OneThird om voedselverspilling tegen te gaan past goed bij de doelstellingen van Oost NL, volgens Chimwemwe de Gaay Fortman manager Capital van Oost NL. Die doelstelling is het mogelijk maken om een doorbraak te kunnen realiseren in het oplossen van wereld wijde maatschappelijke uitdagingen, door te investeren in innovatieve bedrijven in onze regio. "In Oost-Nederland hebben we een goed netwerk van hightech bedrijven rond de Universiteit Twente. En Wageningen University & Research is één van de grootste instituten gericht op landbouw en voedsel. OneThird werkt al actief samen met deze instituten, dus we zijn erg blij dat ze besloten hebben zich in Enschede te vestigen."

Oost NL begeleidde OneThird bij hun vestiging op Kennispark Twente en bracht het bedrijf in contact met de Universiteit Twente op het gebied van Artificiële Intelligentie (AI). “Voor ons is de aanwezigheid van kennis en talent over AI een doorslaggevende reden geweest om te kiezen voor Twente. Op het Kennispark kunnen we onze groeiambities waarmaken,” zegt Snikkers over de keuze voor Twente.

"We zijn verheugd het team van OneThird te kunnen ondersteunen en zijn ervan overtuigd dat ze goed gepositioneerd zijn om een grote positieve impact te bewerkstelligen in de waardeketen van vers groente en fruit. Naast het beschikbaar maken van houdbaarheidsinformatie, draagt het digitale kwaliteitsplatform eraan bij dat alle partijen samen kunnen werken om maximale efficiëntie te bereiken," zegt Koen Hooning, Investment Manager bij SHIFT Invest. "De missie van OneThird om voedselverspilling tegen te gaan past goed binnen de doelstelling van ons fonds."

De start van OneThird was het resultaat van een digitaal innovatieproject van het Amerikaanse Ocean Insight, onderdeel van Halma. Halma financierde de initiële fase van OneThird om de technologie te valideren bij haar eerste klanten. In 2020 is OneThird verzelfstandigd om daarmee de kans te krijgen de ontwikkelingen te versnellen en extern kapitaal te verkrijgen met als resultaat de investering van SHIFT Invest en Oost NL.

Voor meer informatie: 
OneThird
www.onethird.io 

Marco Snikkers
[email protected]

Publicatiedatum: