Frans fonds van 1 miljard euro voor door de vorst getroffen telers

Op zaterdag 17 april kondigde de Franse premier aan een 'uitzonderlijk solidariteitsfonds' op te richten met 1 miljard euro voor de telers die getroffen zijn door de vorst.

'De overheid moet hulp bieden bij deze ramp. De uitzonderlijke situatie vraagt om uitzonderlijke maatregelen. Ik ben gekomen om de ​​aanzienlijke inspanning van de overheid rondom het vrijmaken van 1 miljard euro aan te kondigen, omdat de situatie dit rechtvaardigt,” vertelde Jean Castex na een ontmoeting met landbouwvertegenwoordigers en gekozen functionarissen in Montagnac in het zuiden van Héraut afgelopen zaterdag.

Het 'uitzonderlijke solidariteitsfonds' zal worden toegevoegd aan de andere financiële steun. Van het fonds zal gebruik worden gemaakt in gevallen waarbij er 'reële verliezen' zijn geleden.

De premier gaf ook aan dat verschillende noodmaatregelen "snel zullen worden genomen." Het gaat dan met name om het uitstel en de vrijstelling van sociale lasten, om verlagingen van onroerendgoedbelasting voor niet-bebouwde gronden en het mobiliseren van bestaande regelingen voor deelactiviteiten. Er zullen ook "binnen tien tot vijftien dagen" noodfondsen aan de verschillende commissarissen worden toegekend om daarmee de teeltbedrijven die in de grootste moeilijkheden verkeren onmiddellijk financieel te ondersteunen.

Hervé Lapie, teler in de Marne vertelt het volgende: "Alle bomenteelt, akkerbouw, zachtfruit en rood fruit zal enige tot veel vorstschade hebben. 70% van het Franse grondgebied is door de vorst getroffen. Er is op dit moment al schade zichtbaar, maar er moet ook nog veel schade in kaart worden gebracht. Teeltbedrijven zullen dus beslissingen moeten nemen. Ik denk dat we wat de totale schade betreft helaas ruim boven de 3 miljard euro uit zullen komen."​

Volgens Bruno Darnaud, voorzitter van de Franse BOB perziken en abrikozen, gaat de helft van de Franse fruitteelt verloren. Dit komt neer op een verlies van bijna 1,5 miljard euro.

Bron: rfi.fr
Foto: AFP - Sylvain Thomas


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven