Aardbeienseizoen in Huelva zal naar verwachting afklokken op 250.000 ton

Freshuelva raamt de totale oogst en afzet van aardbeien uit het Spaanse Huelva dit jaar op ongeveer 250.000 ton. Deze hoeveelheid is min of meer gelijk aan de opbrengst van vorig seizoen. “Maar het seizoen is even ingewikkeld of zelfs nog moeizamer verlopen dan vorig jaar, niet alleen door de gevolgen van de pandemie, maar ook door slechte weersomstandigheden. Vanaf februari lag de opbrengst immers lager dan die van andere jaren. We bereikten toen zelfs niet eens de helft van de kilo’s die we in een normaal jaar plukken”, zo merkt Rafael Domínguez, manager van de organisatie, op.

Het wegvallen van een aantal internationale markten die traditioneel aardbeien uit Huelva afnemen, zoals Duitsland of Frankrijk, door de afkondiging van een lockdown in de afgelopen weken, is heel nadelig geweest voor de aardbeiensector uit Huelva. “Ook uit Italië kwam er minder vraag, omdat dit land versterkt inzet op de consumptie van lokale producten. Maar ook de beperkte bewegingsvrijheid in Spanje, met de sluiting van provincies of zelfs dorpen en steden, heeft een vlotte distributie en afzet van het fruit verhinderd.” 

“Nu bevinden we ons midden in het seizoen en breekt traditioneel het beste moment aan voor de aardbeien. We verwachten dus dat de consumptie weer wat aantrekt, maar natuurlijk gaan we nu ook moeten opboksen tegen het steenfruit en we vrezen nog altijd voor weersomstandigheden die schade kunnen aanrichten aan het fruit, zoals plotse temperatuurschommelingen en regen”, legt hij uit.

“We verwachten dat de grote supermarktketens rekening houden met onze situatie, want zij zijn het uiteindelijk die de prijs bepalen. Zij hebben immers de grootste volumes voorhanden. We hopen dat de grote ketens ethisch te werk gaan en de aardbeien niet verkopen tegen belachelijk lage prijzen.” 

“Ook het oogstverloop in andere teeltlanden, zoals Frankrijk, is een belangrijke factor. De vorst remt daar de pluk, wat dan weer voordelig kan zijn voor het Spaanse fruit”, vervolgt Domínguez.

Met betrekking tot de opening van nieuwe markten, heeft de manager van Freshuelva aangegeven dat de organisatie in gesprek is met de haven van Huelva om nieuwe routes te openen en markten te verkennen, zoals Scandinavië of Brazilië. De Braziliaanse regering heeft overigens al de beheersystemen goedgekeurd die zijn voorgesteld door de technici van Freshuelva. Domínguez vertelt ook dat er dit seizoen al enkele proefzendingen naar Canada zijn uitgevoerd en dat de commentaren positief zijn.

Bron: huelvainformacion.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven