Areaal bio-citrus in Andalusië stijgt met 10%

Volgens het eindrapport over het seizoen 2019/20 van biologisch citrus, opgesteld door het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten, bedroeg het Spaanse areaal bio-citrus 16.691 hectare. Nagenoeg de volledige teelt vindt plaats in de regio’s Andalusië, Valencia en Murcia. Samen waren ze goed voor 98% van het totale areaal in 2019/20.

Andalusië nam met 8.973 hectare zelfs meer dan de helft voor zijn rekening (54%) en liet een stijging van 10% optekenen tegenover het voorgaande seizoen. De teelt vindt grotendeels plaats in de provincies Málaga, Almería, Sevilla en Huelva. Samen vertegenwoordigen ze ongeveer 90% van het totale areaal bio-citrus in Andalusië.

De gemiddelde prijs voor biologische sinaasappelen stijgt
In 2019/20 stegen de gemiddelde prijzen voor verwerkte en verpakte biologische sinaasappelen in Andalusië met 22,4% in vergelijking met 2018/19. De gemiddelde prijs bedroeg € 0,86 per kilo. In vergelijking met de gemiddelde waarde van de voorbije zes seizoenen (€ 0,74 per kilo), gaat het om een toename van 16,1%.

Evolutie van het seizoen
Het seizoen begon medio oktober 2019 met een gemiddelde prijs van iets meer dan € 1,10 per kilo. Vervolgens zakte de prijs gestaag en midden januari 2020 werd de minimumwaarde bereikt (€ 0,70 per kilo). Vanaf februari zette zich dan weer een positieve trend in.

Vanaf maart, met het uitbreken van de coronapandemie, stegen de gemiddelde sinaasappelprijs en de vermarkte volumes sterk, wat ook een versneld einde van het seizoen inluidde. De maximumprijs werd begin mei geregistreerd: € 1,25 per kilo.

Biologische mandarijnen
Het Observatorium voor Prijzen en Markten wijst erop dat de latere mandarijnrassen de grootste bijdrage hebben geleverd aan de hoge gemiddelde prijs, die voor mandarijnen en hybriden in 2019/20 afklokte op € 1,52 per kilo. Die waarde ligt 25% hoger dan de gemiddelde prijs van de laatste zes seizoenen (€ 1,22 per kilo).

De clementines van het middenseizoen bereikten een gemiddelde waarde van € 1,24 per kilo, wat een toename van 14,3% inhoudt ten opzichte van de € 1,10 per kilo van de voorbije zes seizoenen.

De vroege clementines hadden een gemiddelde prijs van € 1,57 per kilo. Dat is 11,3% meer dan de gemiddelde waarde van de afgelopen zes seizoenen (€ 1,41 per kilo).

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven