Effecten zullen tot minimaal half mei voelbaar zijn

Egypte wil beslag leggen op Ever Given

Egypte wil het containerschip Ever Given, dat vorige maand het Suezkanaal een week lang blokkeerde, niet laten gaan totdat de Japanse eigenaar Shoei Kisen Kaisha de schade van zo'n 900 miljoen dollar vergoed heeft. Het schip ligt voor anker in de Bittermeren, dat twee delen van het Suezkanaal verbindt en is nu officieel in beslag genomen.

Door het in beslag nemen van de Ever Given wil Egypte de betaling van 900 miljoen dollar aan compensatie afdwingen. Het land heeft kosten gemaakt voor de reddingsoperatie van het schip in het Suezkanaal en is inkomsten misgelopen uit de tolheffingen voor het kanaal. Door de inbeslagname kan het mogelijk maanden duren alvorens de lading aan boord van het schip wordt vrijgegeven.

Foto: Boskalis  

Langzaam weer op gang
De drukte in de Rotterdamse haven is met de eerste schepen die nu zijn binnengekomen, te overzien, schrijft Evofenedex. De terminals geven aan dat het druk is in de afhandeling van schepen, maar dat dit niet tot problemen leidt. De komende weken neemt de drukte verder toe. Rijkswaterstaat heeft aangegeven dat de eerder aangekondigde werkzaamheden aan de Beneluxtunnel eind april niet doorgaan. Dit zou een knelpunt kunnen zijn voor het containervervoer over de weg.

Vooruitzichten containerlijnvaart verslechterd
Als gevolg van de Suez-blokkade zijn de vooruitzichten voor ondernemers die goederen verzenden via de containerlijnvaart, na een aantal weken van voorzichtig herstel, weer verder verslechterd. Afvaarten worden wederom geschrapt, het tekort aan containers neemt toe, de betrouwbaarheid van vaarschema’s neemt verder af en tarieven stijgen. Containerlijnvaartrederijen verwachten dat de effecten van de Suez-blokkade tot minimaal half mei voelbaar zullen zijn. Ondanks dat de Suez-blokkade een incident is, maakt evofenedex zich ernstig zorgen over de structurele verslechtering van de dienstverlening van de containerlijnvaart. Op Europees en internationaal niveau wordt hier aandacht voor gevraagd. 

Bron: Evofenedex 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven