Koudegolf in Frankrijk: telers maken vorstschade op

De koudegolf en de daarmee samenhangende strenge vorstperiodes die Frankrijk onlangs heeft getroffen, heeft in het hele land aanzienlijke schade veroorzaakt. Van het noorden van Frankrijk tot aan de Rhônevallei, via het zuidwesten van het land: veel regio's zijn getroffen.

Dit is een regelrechte ramp voor de telers in de diverse gebieden die dergelijke extreem lage temperaturen (tot zelfs -6°C in sommige van de gebieden) al bijna drie decennia niet meer hadden meegemaakt. De telers hebben daarom de overheid verzocht om nood- en ondersteuningsmaatregelen te treffen, zodat ze deze situatie het hoofd kunnen bieden.

De Fédération nationale des syndicats d'exploitants agricoles, de Franse Nationale Bond van Landbouworganisaties (FNSEA) roept de overheid op snel een reactie te geven. De overheid moet volgens deze organisatie "onmiddellijk met compensatiemaatregelen komen waarmee alle getroffen telers het moeilijke jaar dat eraan zit te komen door kunnen komen."

"Als er van zulke uitzonderlijk lage temperaturen sprake is, kan niemand er iets aan doen. De natuur dringt zich aan ons op," zegt Christiane Lambert, voorzitter van de FNSEA, geïnterviewd door het Franse radiostation Franceinfo.

Julien Denormandie, de Franse minister van Landbouw, verklaarde op Public Sénat het volgende: "Het zal een paar dagen duren voordat de omvang van de schade als gevolg van de vorst op nauwkeurige wijze in kaart is gebracht." Op Franceinfo zei hij ook nog: "We worden op dit moment geconfronteerd met een situatie die vrij uitzonderlijk en bijzonder moeilijk is." De verliezen zijn aanzienlijk, maar het is nog te vroeg om de financiële omvang van de schade vast te stellen.

Dramatische verliezen voor fruitbomen 
Daniel Sauvaitre, voorzitter van de Association nationale pommes et poires (ANPP) en secretaris-generaal van Interfel, legt aan Frans persbureau AFP uit dat " perziken, nectarines en abrikozen dit jaar niet snel in de schappen van de supermarkt te vinden zullen zijn. Het belangrijkste is dat we moeten weten of er nog genoeg bloemen over zijn die nu nog groen zijn en die wel geoogst kunnen worden. Daarnaast is het pas half april, we kunnen nog tot begin mei met vorst te maken hebben of krijgen." 

Op zijn blog schrijft Daniel Sauvaitre dat "drie opeenvolgende nachten met vorst bijna alle appel- en perenteeltregio's in Frankrijk hebben getroffen. [...] Voor de boomgaarden die in het voorjaar zelden vorst ervaren, of enkel een kleine impact ervan ervaren, kenden de windtorens, kaarsen en andere 'Frostbusters' hun grenzen. Jong fruit en een groot aantal bloemen is daardoor door de vorst getroffen. De overvloedige bloei van dit jaar biedt wel nog steeds hoop op een oogst. Alles hangt af van de rassen, het groeistadium en de omstandigheden waarin de bestuiving plaatsvindt. [...] Zoals altijd zullen we echter moeten wachten tot half mei voordat de eerste tellingen gedaan kunnen worden en de komende oogst kan worden geëvalueerd. [...] Behalve de standaard bescherming tegen hagel en die tegen droogte, kan de bescherming tegen vorst niet langer optioneel zijn, maar moet ook die vorm van bescherming een voorwaarde worden om een boomgaard agronomisch en economisch succesvol te kunnen laten zijn." 

In sommige regio's zijn de telers bijna hun hele oogst kwijtgeraakt. Voor de fruittelers bij wie het teeltproces verder gevorderd was (bloeifase), is dit een bittere pil. "We hebben een winterse periode gehad met temperaturen in de boomgaarden en druivengaarden die daalden tot een waarde van tussen de -5 en de -6°C. Dit had niets te maken met voorjaarsvorst, maar in dit rijpheidsstadium wisten de boomgaarden en druivengaarden het, ondanks de preventieve maatregelen in de vorm van windtorens, kaarsen en een beregeningssysteem, gewoon niet te redden. Het ziet er niet goed uit,” vertelt Françoise Roch, boomkweker in het departement Tarn-et-Garonne en voorzitter van de Franse nationale vereniging van fruittelers.

In Occitanië heeft de vorst 70 tot 100% van de gewassen vernietigd. In de Provence-Alpes-Côte d’Azur zijn de resultaten net zo slecht. "We hebben temperaturen gehad van tussen de -5  en de -10°C, afhankelijk van de gebieden, en ondanks de beschermende maatregelen konden niet alle gewassen worden gered. We zijn tussen de 60% en 100% van de aankomende oogst in de boomgaarden kwijtgeraakt. In alleen al de gemeente La Motte-du-Caire zijn 200 hectare appelboomgaarden en bijna 10.000 ton appelen verloren gegaan,” vertelt Laurent Depieds, appelteler in Alpes-de-Haute-Provence en regionaal secretaris van de FNSEA.

Voor Alain Mounier die 3 nachten worstelde om zijn abrikozen te redden, geldt dat 100% van zijn boomgaarden door de vorst is vernietigd.

Lancering van het steunprogramma voor tuinbouwrampen
Julien Denormandie heeft donderdag aangekondigd dat het steunprogramma voor land- en tuinbouwrampen zal worden opgestart. "De steun is voorbehouden aan telers die een fysiek verliespercentage van 30% van hun jaarlijkse opbrengsten kunnen aantonen." De hoogte van het vrijgekomen steunbedrag is nog niet bekendgemaakt.

Bron: bfmtv.com / ouest-france.fr / rtl.fr
Foto: © Eric Camoin - Maxppp


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven