Teler Christian Zeiler over de groeiende vraag naar Oostenrijkse tomaten

"De trend gaat weer terug naar regionaliteit"

In de afgelopen twintig jaar is de Oostenrijkse tomatenconsumptie per hoofd van de bevolking ongeveer verdubbeld. De teelt in Oostenrijk is duidelijk duurzamer en ecologisch verantwoorder dan tomaten uit Zuid-Europa of Noord-Afrika naar Oostenrijk importeren, benadrukt Christian Zeiler van het gelijknamige teeltbedrijf in Niederösterreich, tegenover ORF. "Afgezien daarvan dat het uit milieuoogpunt beter is, merkt men ook een verschil in de smaak en voedingsstoffen. Tomaten die onrijp geoogst worden om ze ver te transporteren en na te laten rijpen bereiken niet dat wat men zich van een aromatische tomaat voorstelt."

"Er zijn genoeg mensen die het hele jaar door tomaten kopen en willen eten - ook op 1 januari en 15 februari - en in het verleden teleurgesteld waren dat ze in Oostenrijk niet het hele jaar door vol van smaak verkrijgbaar zijn." Christian Zeiler vertelt dat de vraag naar tomaten uit Oostenrijkse teelt duidelijk is gestegen en ook door de coronapandemie een verdere opleving meemaakt. "Hierbij gaat de trend weer terug naar regionaliteit. Desondanks is er zeker nog ruimte voor de ene of andere kilo aan extra omzet."


Christian Zeiler verkoopt zijn tomaten overwegend onder de eigen merken. / Foto: Zeiler Gemüse

Oostenrijkse verkoop
De tomaten uit de kassen in Münchendorf vindt men uitsluitend in Oostenrijk, er wordt niks geëxporteerd. "We oogsten onze tomaten rijp en dan hebben ze 24 tot 36 uur de tijd om in de schappen te belanden." Ze worden uitsluitend verkocht aan Oostenrijkse supermarkten. 

Voor meer informatie:
Christian Zeiler
Zeiler Gemüsevertrieb GmbH
Gärtnerweg 1
A-2482 Münchendorf, Oostenrijk
+43-2259/870 72-0
zeiler@tomaten.at 
www.tomaten.at   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven