Mexicaanse staat Michoacán oogstte in 2020 meer dan 90.000 ton meloenen

De meloenteelt in de Mexicaanse staat Michoacán bleef ook in 2020 omvangrijk. Uit gegevens van de Mexicaanse Informatiedienst voor Landbouw, Voedsel en Visserij (SIAP) blijkt dat vorig jaar in Michoacán 91.292 ton meloenen werden geoogst, 5,7% meer dan in 2019.

Met deze opbrengst, de hoogste van de afgelopen drie jaar, steeg Michoacán een plaatsje in de stand van de belangrijkste meloentelende Mexicaanse staten. Het moet alleen Coahuila en Sonora laten voorgaan, die goed waren voor respectievelijk 149.000 en 127.000 ton.

De totale waarde van de opbrengst in Michoacán, die het SIAP heeft berekend op gemiddelde telersprijzen, komt neer op ongeveer € 18,3 miljoen. De gemiddelde telersprijs werd vastgesteld op € 200,5 per ton.

Volgens informatie van het ministerie van Plattelandsontwikkeling en Landbouw van Michoacán (Sedrua), is een groot deel van de meloenopbrengst bestemd voor export. Zo zenden bijvoorbeeld de telers van Zicuirán, in de gemeente La Huacana, die elk jaar meer dan 15.000 ton oogsten, 80% van hun oogst naar de Verenigde Staten en Japan voor een waarde van meer dan € 1,34 miljoen.

Gegevens van dezelfde overheidsinstantie geven aan dat de waardeketen van meloen momenteel ongeveer 3.000 mensen direct of indirect tewerkstelt. De meloenopbrengst is de afgelopen tien jaar relatief stabiel gebleven in Michoacán. Sedrua benadrukt ook dat bij 105 van de bijna 650 gezinnen die van de meloenteelt afhankelijk zijn voor het levensonderhoud, een vrouw gezinshoofd is.

Meloen is een van de 20 gewassen waarmee het programma Duurzame Landbouw van de staat Michoacán in 2019 van start ging, gericht op het minimaliseren van het gebruik van chemische meststoffen. Daarnaast wordt ook gekeken hoe de kosten voor de telers kunnen worden verlaagd en de kwaliteit van de gewassen verbeterd. Rapporten van het SIAP geven aan dat er zich tussen 2019 en 2020 een stijging heeft voorgedaan van de gemiddelde opbrengst per hectare, namelijk van 33 naar meer dan 36 ton.

Bron: lavozdemichoacan.com.mx


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven