Japanse aardbeien- en druivenrassen steeds vaker 'gekopieerd'

Het Japanse druivenras Shine Muscat werd 15 jaar lang getest alvorens het werd vrijgegeven. Des te frustrerender is het feit dat het druivenras nu ook steeds vaker in Zuid-Korea en China wordt geteeld, waar het voor veel lagere prijzen wordt verkocht. In China is het ras vrij algemeen verkrijgbaar onder de naam Sunshine Rose, Shine Jade of Sunny King, en bedragen de prijzen slechts een derde of minder dan die voor het originele ras. 

De Japanse regering, onder leiding van minister-president Yoshihide Suga, zoon van een aardbeienteler uit de prefectuur Akita, is nu van plan om een einde aan het kopiëren van rassen te maken. Vorig week vrijdag publiceerde het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij een lijst van 1.975 lokaal veredelde groenten- en fruitrassen, waarvan de zaden en/of zaailingen niet naar het buitenland mogen worden genomen.

Deze maatregel volgde op de gedeeltelijke implementatie van een aangepaste wet ter bescherming van rassen en zaden op 1 april. De wet is bedoeld om intellectueel eigendom van nieuwe plantenrassen beter te beschermen.

Op de gepubliceerde lijst kwamen premium Japanse groenten- en fruitsoorten voor, zoals Amao-aardbeien, Shine Muscat-druiven, Yumepirika-rijst, Beniharuka- zoete aardappel, Shinano Hope-sla en Akikansen-peren. Japan staat bekend om de premium groenten- en fruitrassen die er worden ontwikkeld en het land heeft dan ook alle reden om haar kostbare zaden te beschermen. 

Bron: asia.nikkei.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven