Nieuwe chemische waterdesinfectietechnieken in groentenverwerking

Jen Banach, verbonden aan Wageningen Food Safety Research van Wageningen University & Research, heeft onderzoek gedaan naar de impact van het gebruik van nieuwe chemische waterdesinfectietechnieken tijdens het wassen van vers gesneden sla. Vrijdag 9 april hoopt zij te promoveren aan de Wageningen Universiteit.

Wereldwijd wordt vaak chloor gebruikt om het water te desinfecteren tijdens de verwerking van groenten. In sommige Europese landen wordt gezocht naar alternatieven. Tot nu toe is er weinig bekend over de praktische effecten van het gebruik van alternatieve chemicaliën bij het wassen van groenten.

Uit het onderzoek van Jen Banach bleek dat het wassen van sla met ontsmettingsmiddelen als chloordioxide en perazijnzuur de werking van schadelijke bacteriën verminderde. Hoeveel deze bacteriën konden worden verminderd, werd beïnvloed door de verwerkingsomstandigheden, zoals de dosis van het desinfectiemiddel en de organische belasting en temperatuur van het water.

Naast testen in het laboratorium en via pilots deed Banach ook onderzoek naar de effecten van deze alternatieven vanuit een breder perspectief, waarbij ze naast de effectiviteit van het desinfectiemiddel andere criteria in overweging nam in een beslissingsanalyse. Het gebruik van perazijnzuur bleek de voorkeur te hebben van belanghebbenden. Dit perazijnzuur blijkt de juiste balans te bereiken tussen veiligheid en effectieve waterdesinfectie tijdens het wassen van sla.

Bron: Wageningen University & Research


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven