Koriander verdacht als oorzaak van Britse Shigella-uitbraak van 2018

Nieuw onderzoek wijst erop dat een uitbraak van shigella in Engeland in 2018 waarschijnlijk werd veroorzaakt door besmette koriander. De nationale uitbraak van voedselvergiftiging benadrukt de mogelijkheid van een resistente stam van Shigella sonnei die kan worden overgedragen via producten verspreid over een groot geografisch gebied. Dit meldt een proefschrift in het tijdschrift Epidemiology and Infection.

De uitbraak werd in verband gebracht met voeding in diverse restaurants in verschillende gebieden die geen deel uitmaakten van een franchise. Whole genome sequencing hielp bij de identificatie van mogelijke verbanden tussen de restaurants. Slechte hygiënepraktijken tijdens de teelt, distributie of bereiding van verse producten waren waarschijnlijk factoren die bijdroegen aan de besmetting.

In maart 2018 kreeg Public Health England bericht over Shigella sonnei-infecties bij mensen die in drie verschillende horecagelegenheden in Engeland hadden gegeten. Hoewel de uitbraken aanvankelijk als afzonderlijke gebeurtenissen werden onderzocht, toonde whole genome sequencing aan dat ze door dezelfde stam werden veroorzaakt.

Bron: foodsafetynews.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven