Lady Christl is de eerste van de vroege aardappelen

Mallorca start nieuwe aardappelexport naar VK en Scandinavië

Afgelopen zondag is de export vanuit Mallorca, Sa Pobla, van nieuwe aardappelen van het ras Lady Christl naar het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië van start gegaan. De exporteurs op Mallorca maken zich echter nog steeds zorgen vanwege de onzekerheid over de Brexit.

Joan Mateu, voorzitter van Mateu Export: "De flexibiliteit is voorbij en we moeten afwachten hoe het VK de eisen vanaf nu gaat specificeren." Het VK vertegenwoordigt 25% van de aardappelexportmarkt van Sa Pobla. "Het zou moeilijk zijn om deze markt te vervangen."

Fytosanitaire controle is een andere problematische factor. De Balearen zijn het enige aardappeltelende gebied in Spanje dat vrij is van Epitrix, de kever die in veel aardappelrassen wordt aangetroffen. "Telers op de Balearen," zo merkt Mateu op, "zijn niet verplicht om aardappelen te wassen voordat ze worden geëxporteerd. Maar het is een uitdaging om een goede fytosanitaire controle te handhaven. Daarvoor moet het regionale landbouwministerie over voldoende middelen beschikken."

De export van dit jaar zal naar verwachting regulier zijn. Het weer kan nog voor verstoringen zorgen, want late vorst behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Over het algemeen is de kwaliteit van de aardappelen echter goed en is de begindatum van de uitvoer zoals hij over het algemeen al enkele decennia is.

Bron: majorcadailybulletin.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven