Scheepvaartsector heeft de wind in de rug dankzij de pandemie

Als gevolg van de Covid-pandemie hebben containerschepen die goederen van China en het Verre Oosten naar westerse consumenten brengen, vertragingen opgelopen in havens. Hoewel de goederenstroom van oost naar west wordt verlegd, werden ook schepen op de terugweg van Europa en Noord-Amerika getroffen doordat de wereldwijde handelslijnen geblokkeerd raakten.

Naarmate de pandemie zich uitbreidde, kreeg de scheepvaart te maken met nieuwe problemen, zoals zeelieden die op schepen vast kwamen te zitten als gevolg van controles die de overdracht van het virus tussen landen een halt moesten toeroepen. Ook de vaarschema's werden in de war gestuurd, waardoor schepen niet meer op hun juiste locatie lagen.

Strenge maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen zorgden ervoor dat de Chinese economie als een van de eersten weer op gang kwam, maar tegen die tijd was het virus de hele wereld overgegaan, wat nieuwe uitdagingen met zich meebracht. Wat een enorm probleem voor de scheepvaartindustrie leek, werd een rugwind: De schaarste aan containers dreef de scheepsprijzen op tot bijna recordhoogten.

Volgens gegevens van scheepsmakelaar Braemar zijn de kosten voor het verschepen van goederen van China naar Noord-Europa - een van de populairste handelsroutes - tegen eind 2020 verviervoudigd ten opzichte van het niveau aan het begin van het jaar, met een index die 8.500 aantikt, vergeleken met een gemiddelde van 3.000 over de voorgaande jaren.

Dit betekent dat het coronavirus de containerhandel niet heeft doen kelderen, maar juist heeft doen toenemen. Temeer omdat mensen in het Westen die geen geld kunnen uitgeven om uit te gaan vanwege de lockdown, hun verveling proberen te stillen met online-winkelen.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven