"We zijn in 2014 begonnen met het Soreli-project in Zuid-Afrika. We zien nu pas een uitstekende duurzame teelt," zegt Peter Turner van Variety Innovation. "Het kost dus tijd om de eisen van nieuwe kiwirassen in verschillende klimaatzones over de hele wereld te leren kennen."
Er is een klein venster wanneer er weinig kiwi's van het noordelijk halfrond op de markt zijn, maar na verloop van tijd zal die deur waarschijnlijk worden gesloten door andere kiwiproducenten. "Onze filosofie is om in die periode de markt te betreden met een kiwi van een hoge kwaliteit en de markt in stand te houden door met noordelijke merken samen te werken in een tegen-seizoensgebonden partnerschap."
"We merken dat Europese kopers onder de indruk zijn van de kwaliteit die nu uit de vroegste teelt van Mpumalanga komt," zegt Peter. "In dit gebied wordt er zowel in de heuvels als op vlakke stukken geteeld. De stortregens van een maand geleden waren zorgelijk, maar gelukkig zijn de eerste paar containers met Soreli kiwi's nu onderweg naar Europa."
"Dit jaar hebben de kiwi’s goede maten met goede droge massa. Je kunt gewoon zien dat de telers de juiste keuze hebben gemaakt om in het juiste gebied met de juiste teeltechnieken te werken. Ze hebben een ras dat voor hen werkt, een keuze die is gebaseerd op feiten en de respons van de markt. Hun fruit voldoet aan de zeer hoge standaard van het merk Oscar's Gold. In de Zuidkaap duurt de oogst van Soreli-kiwi nog ongeveer een maand, maar het fruit is al op oogstniveau."
In dit stadium wordt het fruit ook via vijf andere kanalen op de markt gebracht: Agricolli Bio, Kiwi Gold Company, FreshWorld, Zest en Gold Kiwi. "We proberen voor Zuid-Afrikaanse telers een zo kort mogelijke route naar de markt te creëren. We maken gebruik van drie bedrijven. We beheren Soreli-kiwi’s in twaalf landen. We hebben mensen die Soreli sinds 2010 telen en op de markt brengen, dus ze hebben al een markt opgebouwd met een trouwe consumentenbasis. Het enige wat we hebben gedaan is dit tegen-seizoenspartnerschap tot stand brengen met Oscar's Gold, met het Duits-Italiaanse bedrijf AgricolliBio, Kiwi Gold Company, dat zich richt op de Afrikaanse markt, en dan via het Zuid-Afrikaanse bedrijf Freshworld, dat ook wat Soreli-kiwi doet. We geven telers een keuze en rapporteren vervolgens aan de telers over hoe deze kanalen hebben gepresteerd."
Oogst van Soreli-kiwi in Mpumalanga (foto's geleverd door Peter Turner)
"Het is heel opwindend voor onze sector. Het toont aan dat we de kwaliteit kunnen leveren en op een behoudende, onopvallende manier zullen we de basis van deze teelt uitbreiden, omdat de tekenen en de resultaten in het veld bevestigen dat we moeten uitbreiden."
Checklist voor de kiwiteelt in Zuid-Afrika
"De laagste koelbehoefte voor een commercieel ras in Zuid-Afrika is 450 koeleenheden. Onvoldoende koeling leidt tot slechte gewasbelastingen, gemengde rijpheid en niet-duurzame teelt.
Vorst in oktober is een probleem, omdat kiwi's tijdens de bloei zeer gevoelig zijn voor vorst en wind. In gebieden met zomerse neerslag is een terrein met een zekere hellingsgraad erg belangrijk. Hellingen op het zuidwesten zijn ideaal."
Peter is voorstander van een conservatieve aanpak bij de rassenkeuze en hij raadt telers aan om succesvolle boomgaarden en proefblokken met een vergelijkbaar microklimaat als het hunne te bezoeken en de commerciële staat van dienst voor een bepaald ras op te vragen. "Het is een waterverslindend gewas," zegt Peter, "en het verdraagt geen zout en opgehoopte zouten, noch in het water, noch in de bodem. Het is zeer gevoelig voor nematoden, wat zowel afhankelijk is van de vorige gewassen als van de waterbron."
Foto rechts: wortelontwikkeling bij kwekerij De Vos in Waboomskraal
Het kweken van kiwi's vraagt ook enige nuchterheid en realiteitszin. "In de beginjaren, wanneer de volumes laag zijn, krijgen de jongens fantastische rendementen en mensen die geen teler zijn, berekenen die rendementen en maken in hun hoofd een som die niet realistisch is." Ook moet worden nagedacht over een adequate opslag en houdbaarheid tussen de verschillende rassen.
Belangstellenden worden uitgenodigd voor twee komende velddagen: op woensdag 3 maart van 10:00 – 12:30 uur bij De Vos Kwekerij, Waboomskraal, en op 11 maart in Grabouw.
Voor meer informatie:Peter Turner
Variety Innovation B.V. (EU)
SA Kiwi Pollen
+27 82 894 5938
peter@sorelikiwi.com
kiwipollen.com