Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ideeënwedstrijd levert uniek product Khurt

Yoghurt van aardappelen

Sofia Kraas Koermandy, studente Levensmiddelentechnologie, heeft de jury overtuigd: met haar yoghurtalternatief op basis van aardappeleiwit, "Khurt", heeft zij dit jaar de ideeënwedstrijd aan de Hogeschool Fulda gewonnen. De studente was zeer verheugd met het prijzengeld van 1.000 euro.

Het idee om een veganistische, allergeenvrije yoghurt te maken van een bijproduct van de productie van aardappelzetmeel werd door de studente ontwikkeld na een project waarin zij en medestudenten maïseiwit als vleesvervanger onderzochten, schrijft de universiteit in een persbericht. In de literatuur vond Sofia Kraas Koermandy aanwijzingen dat aardappeleiwit werkt als een goede vervanger voor het melkeiwit caseïne, dat hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor de textuur van yoghurt.

Door het gebruik van gewone yoghurtculturen vindt de fermentatie plaats van het mengsel van aardappeleiwit, water, suiker en plantaardig vet. De suiker wordt afgebroken tot melkzuur en er wordt een driedimensionaal netwerk gevormd, een zogenaamde sol-gel, legt de universiteit uit. Dit proces komt overeen met het indikken van melk bij de bereiding van yoghurt. De voordelen van het resulterende product zijn de neutrale smaak en kleur, waardoor veel verschillende smaken mogelijk zijn, en de biologische waarde dankzij het hoge gehalte aan licht verteerbare eiwitten en essentiële vetzuren.

Bron: Fuldaer Zeitung
Foto: Dreamstime.com

Publicatiedatum: