Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Stefan Fässler, Fässler Salate:

"We zijn goed op weg om onze groenten CO2-vrij te telen"

Stefan en Beatrice Fässler runnen sinds 1988 een modern tuinbouwbedrijf in Romanshorn (Thurgau), Zwitserland. Met de kassen van vandaag kunnen ze met hetzelfde verwarmingssysteem een oppervlakte verwarmen die vijf keer zo groot is als vroeger. Bovendien moesten in het verleden de zonwering, energieschermen (voor warmteregulering) en het ventilatiesysteem met de hand worden afgesteld, wat veel werk was.

Tegenwoordig regelt de klimaatcomputer dat allemaal. "Wat echter nauwelijks veranderd is, zijn de prijzen van de sla," zegt Fässler. "De lonen van de werknemers zijn echter wel gestegen. Dat we nog steeds geld verdienen, is dus te danken aan goed zaaigoed, rationeel management, grotere hoeveelheden en een goede teelt- en gewasbeschermingsstrategie," zegt Fässler in een interview met de Vereniging van Thurgause Landbouw.

De familie Fässler is gespecialiseerd in de slateelt
(foto: Daniel Thür/Vereniging van Thurgause Landbouw)

Zwitserse kwaliteitsvoorschriften voor groenten
Er is elke dag goed management en gespecialiseerd personeel nodig om optimale kwaliteit te leveren. Maar Fässler is daar relatief ontspannen over: "We hebben de mogelijkheid om producten die niet helemaal aan de norm voldoen in de boerderijwinkel te verkopen. Bijvoorbeeld sla die aan de buitenkant niet helemaal perfect is, wordt als ‘hartjesla’ verwerkt en verkocht."

Het leveren van goederen van topkwaliteit is een wedstrijd tussen telers, handel en verkoop. Al in de jaren zeventig werden kwaliteitsnormen vastgesteld. Fässler weet ook dat klanten eerder perfect uitziende groenten kopen. Dat betekent dat er normen zijn waaraan men zich moet houden.

Directeur Stefan Fässler (foto: Daniel Thür/Vereniging van Thurgause Landbouw)

Milieuvriendelijke teelttechnieken
Dankzij de moderne kassen wordt er bij Fässler Salate zeer energiebewust geteeld. Zo is bijvoorbeeld bijna 90% van het water dat voor de groenten wordt gebruikt regenwater. "Alleen voor het wassen van de groenten is kraanwater nodig, want dat is kiemvrij. Wij hebben 700 tot 1.000 m3 leidingwater per jaar nodig, wat overeenkomt met het verbruik van een flatgebouw met 5 appartementen. We zijn goed op weg om de groenten CO2-vrij te telen."

Twee warmtepompen zijn reeds geïnstalleerd en een tweede fotovoltaïsch systeem is in aanbouw. Deze levert de elektriciteit voor de waterpomp en de koeler in de kas.

Klik hier voor het volledige interview.

Voor meer informatie:
Stefan Fässler
Fässlersalate GmbH
Hotterdingerstrasse 25
8590 Romanshorn, Zwitserland
+41 71 463 51 80
info@faesslersalate.ch
www.faesslersalate.ch


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven