Eerste teelt van eetbare bloemen in Tunesië

Sonia Ibidhi, een 42-jarige voormalige journaliste uit Tunesië, gaf een wending aan haar leven en ging in Tabarka, het noordwesten van het land, wonen om daar haar droom om eetbare bloemen te telen waar te maken. Eetbare bloemen zijn een noviteit in Tunesië waarnaar de vraag geleidelijk aan toeneemt.

Met zaden van 42 variëteiten die ze uit Frankrijk had meegenomen, begon Sonia met de teelt van een tiental soorten bloemen. Momenteel gebruikt ze haar eigen zaden en teelt ze bernagie, een blauwe bloem die naar komkommer smaakt, bieslookbloem, een paarse knop die naar ui smaakt, en vooral de Oost-Indische kers, de bekendste eetbare bloem. "Ik doe mijn werk heel graag en ik ben omringd door schoonheid en kleurenpracht", zegt ze trots.

In Tunesië worden sommige bloemen al gebruikt in de keuken, zoals gedroogde rozen in cakes, of lavendel, een ingrediënt in Ras el Hanout, het typische kruidenmengsel in de traditionele couscous. Maar de consumptie van verse bloemen is iets nieuws.

"Ik dacht dat deze bloemen bestemd zouden zijn voor de export en dat ze niet direct interesse zouden wekken op de lokale markt. Maar ik was verrast door de groeiende vraag, vooral vanuit sommige hotels", legt Sonia uit.

Administratieve rompslomp
Sonia begon haar avontuur in 2019. Ze besloot zich te vestigen in het bergachtige gebied dicht bij Tabarka, ideaal vanwege het vochtige klimaat en de zoetwatervoorraden. Maar het uit de grond stampen van haar teeltbedrijf liep niet van een leien dakje. Naast heel wat papierwerk moest ze ook herhaaldelijk bij de sceptische bosbouwdienst uitleggen “waar eetbare bloemen goed voor zijn”, zo vertelt ze.

Gelukkig kon de originaliteit van haar project de Afrikaanse Ontwikkelingsbank er toe verleiden haar met ongeveer €10.500 te helpen. Uiteindelijk kon ze beschikken over een stuk land van vijf hectare, dat ze voor 1.400 dinar (€425) per jaar aan de staat pacht.

Maar nu vreest Sonia het terrein alsnog te verliezen. Volgens de directeur van het Bosagentschap, Mohamed Boufarou, zou de teelster de overeenkomst die ze met het agentschap had ondertekend niet gerespecteerd hebben door “zonder voorafgaande aanvraag aardbeien te telen, want dat zijn geen eetbare bloemen, maar bosvruchten." Hoezeer hij ook het project van Sonia "innovatief" vindt, toch verzekerde Boufarou het nieuwsagentschap AFP dat hij "de deur niet kan openzetten voor dit soort teelt, omdat het het natuurlijke landschap verandert en het bos zijn specifieke kenmerken verliest."

Bron: infobae.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven