"Eerste oogst een mijlpaal in de commerciële truffelteelt"

In het kader van het Spaanse INNOVATRUF-project zijn het Centrum voor Boswetenschap en -technologie van Catalonië (CTFC) en de Universiteit van Lleida (UdL) erin geslaagd om in slechts vijf jaar tijd zwarte truffels te telen buiten hun natuurlijke habitat. Het terrein dat diende als proefgebied ligt in de gemeente Maials, in de provincie Lleida.

In een persmededeling hebben beide instellingen uitgelegd dat het proefterrein in het voorjaar van 2015 werd aangelegd en ongeveer 300 eiken met zwarte truffel en zomertruffel telt. Op de percelen worden tests uitgevoerd met verschillende apparaten en verschillende hoeveelheden irrigatie. De bodem wordt daarbij permanent gecontroleerd op temperatuur en vochtigheid met behulp van sensoren.

"Deze eerste oogst is een mijlpaal in de commerciële truffelteelt, want het biedt perspectieven voor de introductie van het gewas op geïrrigeerde percelen in de vlaktes van Lleida", aldus CTFC-technicus Daniel Oliach, die ook benadrukte dat dankzij de juiste teelttechnieken de eerste zwarte truffeloogst buiten de natuurlijke habitat werd bereikt in slechts 5 jaar tijd. "Normaal worden de eerste truffels geoogst wanneer de bomen 8 of 10 jaar oud zijn".

Volgens beide instellingen kan met deze doorbraak ook de impact van de klimaatverandering op de truffelteelt worden gemilderd. De natuurlijke teelt wordt immers bedreigd door de stijging van de temperatuur en onregelmatige regenval.

Eens op volle productiecapaciteit kan de zwarte truffelteelt jaarlijks voor een winst van meer €6.000 per hectare zorgen. De prijs die aan de verzamelaars wordt betaald, varieert tussen €300 en €600 per kilo. "Omwille van de belangrijke economische waarde van de truffelteelt leveren UdL en CTFC een belangrijke inspanning om deze agrarische activiteit te verspreiden en te blijven opvolgen", zo besluiten ze bij beide instellingen.

Bron: agroinformacion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven