WSU, OSU, UC werken samen met telersorganisaties en andere universiteiten om wereldwijde ontwikkeling impuls te geven

Telersorganisaties en onderzoekers streven naar het automatiseren van de fruitoogst

Een drietal universiteiten aan de Amerikaanse Westkust gaat samenwerken met telersorganisaties en andere onderzoekers in een poging de oogst van appelen, peren en ander boomfruit te automatiseren.

Wetenschappers van Washington State University, Oregon State University en de universiteit van Californië werken met fruittelers en techbedrijven in de staat Washington en Nederland aan het ontwikkelen van manieren om onder meer het tekort aan arbeidskrachten in de tuinbouw op te lossen door middel van robotisering en automatisering.

In het kader van het project 'Fruit Orchard of the Future' zijn zij van plan om een netwerk van lokale veldlabs en testpercelen op te zetten, educatie- en onderzoeksmogelijkheden te creëren, contacten tussen telers en bedrijven tot stand te brengen en toegang tot subsidies te krijgen.

De onderzoekers zullen prototypen ontwikkelen, waaronder een robotoplossing voor het oogsten en snoeien van peren, een precisiesproeier voor fruitgewassen, sensoren en algoritmen om gegevens te verzamelen en beslismodellen voor appelen en peren die zijn gebaseerd op deze gegevens.

Deelnemers zeggen dat automatisering en robotica fruittelers in de VS en Nederland kunnen helpen bij het oplossen van problemen zoals het tekort aan arbeidskrachten in de sector. Daarnaast merken zij dat de vraag naar duurzaamheid, milieuhygiëne en voedselveiligheid toeneemt. 

WSU-onderzoeker Manoj Karkee bestudeert een robotarm die wordt ontwikkeld om de problemen als gevolg van het tekort aan arbeidskrachten in de fruitsector in het noordwesten van de VS op te lossen. Karkee maakt onderdeel uit van het samenwerkingsproject New Orchard of the Future van Washington State University en Nederland (Foto: WSA Ag Robotics Team)

Publiek-privaat consortium
De ondertekening van de overeenkomst vond plaats op 3 februari en werd bijgewoond door vertegenwoordigers van het Landbouwdepartement van de staat Washington, het Nederlandse ministerie van Landbouw, Wageningen University, de NFO, FME en tiental andere Nederlandse en Amerikaanse bedrijven en organisaties.

In het kader van dit nieuwe project zal dit publiek-private consortium de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de fruitteelt aanjagen met behulp van een nieuw concept: Next Fruit 4.0. Het project vormt onderdeel van een grootschaliger samenwerking tussen Nederland en de VS, gericht op het versneld introduceren van veilige, milieuvriendelijke innovaties.

Gabriel Youtsey, hoofd innovatie van de universiteit van Californië, laat weten dat het nog wel vijf tot tien jaar kan duren voor er sprake zal zijn van grootschalige automatisering van de oogst in commerciële appel- en perenboomgaarden. 

Het gemechaniseerd oogsten is al gebruikelijk voor notenbomen in Californië en in mindere mate ook voor andere gewassen, zoals rozijnen en olijven voor de olieproductie. Het mechaniseren van de fruitoogst is moeilijker omdat plukkers vaak snel moeten bepalen of het fruit de juiste rijpheid heeft, en het fruit het pakstation onbeschadigd moet bereiken. 
Bron: farmprogress.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven