Eerste Panamese watermeloenen onderweg naar Europa

De eerste container Panamese watermeloenen is deze week vertrokken richting Europa. Het gaat om watermeloenen van het ras Quetzali. De verzending staat op naam van het bedrijf Agrotropical Sostenible S.A., gevestigd in Río Grande de Penonomé (provincie Coclé), zo meldt Tomás Solís, nationaal directeur Agribusiness van het ministerie van Landbouwontwikkeling (MIDA).

Het bedrijf beschikt over meer dan 100 hectare watermeloenteelt en is van plan dit seizoen 150 containers te verschepen, elk met ongeveer 1.500 dozen. Het merendeel van de containers is bestemd voor Europa en de Verenigde Staten.

De manager van Agrotropical, Víctor González, vertelt dat het bedrijf gedurende het hele proces, zowel bij de teelt, tijdens de export als voor de benodigde certificaten kon rekenen op de steun en het advies van het ministerie.

Hij geeft ook aan dat het bedrijf voor dit seizoen de grootte en de vorm van de dozen heeft aangepast zodat er nu 3.000 kilo meer per container vervoerd kan worden. "Dat resulteert in lagere kosten, want nu verzenden we meer fruit tegen eenzelfde vaste vrachtprijs", legt hij uit.

Wereldwijde toename consumptie vers fruit
Solís vertelt ook dat ondanks de vele uitdagingen omwille van de pandemie, de wereldwijde consumptie van vers fruit met 4% is gestegen, wat zal resulteren in een toename van de export van Panamese meloenen en watermeloenen.

Hij somt op dat Panama sinds 2019 onder meer bananen, ananas, meloen, watermeloen en pompoen exporteert naar landen als Nederland, de Verenigde Staten en Engeland. De Panamese ananas, meloen en watermeloen bereiken ook andere Europese landen, waaronder Duitsland, Rusland en België.

Het geraamde teeltareaal voor bananen is 8.056 hectare, voor ananas 782, voor pompoen 400, voor watermeloen 500 en voor meloen 150 hectare. Op basis van deze cijfers komt de FOB-waarde voor de bananenexport uit op €121,5 miljoen, voor ananas op €11,5 miljoen, voor watermeloen op €7,5 miljoen, voor meloen op €2,5 miljoen en voor pompoen op 1,5 miljoen.

Bron: laestrella.com.pa


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven