Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

op sla getraceerd

Zweedse volksgezondheid onderzoekt stijging van Yersinia-besmettingen

Volgens Zweedse volksgezondheidsfunctionarissen is er de laatste weken een toename van het aantal Yersinia-besmettingen. Sinds de tweede week van januari zijn meer dan twee keer zoveel mensen ziek geworden van de bacterie Yersinia enterocolitica in vergelijking met dezelfde periode in de afgelopen jaren. Een verhoogd aantal patiënten is waargenomen in de regio's Stockholm, Västra Götaland en Halland, die 33 van de 48 sinds 11 januari gemelde gevallen voor hun rekening nemen.

De meeste zieken zijn tussen de 11 en 40 jaar oud en zijn vrouwen. Vijf meisjes en een jongen in de leeftijd van nul tot tien jaar zijn ook besmet.

Folkhälsomyndigheten, het Zweedse bureau voor volksgezondheid, en plaatselijke infectiebestrijdingseenheden in de getroffen regio's, proberen de bron van de infectie te achterhalen door patiënten te ondervragen. Het bureau verzamelt ook monsters en heeft Yersinia-isolaten opgespoord bij patiënten in deze regio's. De isolaten zullen worden onderworpen aan sequentieanalyse van het volledige genoom om na te gaan of mensen door een gemeenschappelijke infectiebron zijn getroffen.

Een recente uitbraak van Yersinia enterocolitica O3 in Noorwegen, waarbij 10 mensen werden getroffen, werd op sla getraceerd.

In Zweden worden jaarlijks tussen 200 en 300 Yersinia-infecties gemeld. Medio 2019 werden in het land meer dan 20 mensen ziek bij een Yersinia-uitbraak. Een paar maanden eerder werden 37 mensen ziek door een andere uitbraak, die ook Denemarken trof, en in verband werd gebracht met geïmporteerde verse spinazie uit Italië of Spanje.

Ondertussen meldden 29 landen 7.048 bevestigde gevallen van yersiniose in Europa in 2019, volgens ambtenaren. De hoogste percentages kwamen uit Finland, Litouwen en Tsjechië, volgens een rapport gepubliceerd door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Bron: foodsafetynews.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven