Adrian Scipps in zee met Brillopak

Geen gekneusde appelen met de UniPAKer robotverpakkingsmachine

Adrian Scripps, een appelteler uit Kent, loopt in de sector voorop wat automatisering betreft en de bekroonde UniPAKer robotgestuurde krattenverpakkingsmachine van Brillopak vormt de hoeksteen van zijn gewaagde aanpak.

De inzet van Adrian Scripps voor automatisering is essentieel geweest voor het opbouwen en behouden van zijn leidende positie als Tesco's grootste leverancier van appelen. Er zijn maar weinig appelverpakkingsbedrijven die voor robotisering hebben gekozen, omdat ze geen oplossingen hebben gevonden waarmee het fruit met hoge snelheid en zonder schade kan worden verpakt. Door te vertrouwen op de baanbrekende UniPAKer-technologie van Brillopak heeft Adrian Scripps echter een verdrievoudiging van de productiviteit per persoon gezien.

"Appelen zijn niet gemakkelijk om te verwerken, omdat ze erg gemakkelijk kneuzen. Dat maakte dit project tot een uitdaging die eerder niet met een mechanisch systeem kon worden aangepakt. Maar Brillopak nam de uitdaging aan," zegt James Simpson, directeur van Adrian Scripps.

Adrian Scripps is een van de belangrijkste telers en verpakkers van Engels fruit in het Verenigd Koninkrijk. Verscheidene appelvariëteiten, zoals Braeburn, Kanzi, Jazz, Opal, Gala, Red Prince en Bramley samen met Conference-peren en zwarte bessen, worden geteeld op vijf teeltbedrijven van in totaal 750 hectare. Het familiebedrijf is een van Tesco's belangrijkste leveranciers van appelen, een relatie die al meer dan 30 jaar bestaat en waarbij veel is veranderd in de manier waarop het fruit wordt verwerkt in de gecentraliseerde verpakkingsfaciliteit van het bedrijf op Moat Farm.

"Ons bestaande verpakkingssysteem draaide op volle toeren met 15 cycli per minuut; we kwamen er al snel achter dat we de appelen veel sneller in de flow wrapper konden stoppen," herinnert James zich. Het bedrijf overwoog andere verpakkingssystemen, maar het was de inherente flexibiliteit van de bekroonde UniPAKer-robotoplossing voor het verpakken van kratten die Adrian Scripps ervan overtuigde om voor dit project met Brillopak in zee te gaan.

"We hebben gekeken naar mechanische systemen waarbij de verpakking wordt gedraaid om hem te oriënteren, maar de flexibiliteit van de UniPAKer heeft ons over de streep getrokken; hij is traploos programmeerbaar en je kunt er heel kleine aanpassingen mee doen om de verpakking op de exacte doellocatie te krijgen," legt James uit.

In elk van de vier UniPAKer-kratlaadcellen bij Adrian Scripps staan twee delta robots, die elk één enkele pick uitvoeren. Het voordeel van een enkele pick is dat er geen accumulatie meer nodig is. Om de verpakkingssnelheid te maximaliseren, wordt de krat dynamisch geladen terwijl hij beweegt; de robots werken naast elkaar en vullen de krat om beurten gedeeltelijk, waarbij ze individuele verpakkingen van de toevoerband plukken en ze behendig en nauwkeurig in de krat plaatsen in de geprogrammeerde oriëntatie. De robots voeren deze taak uit met een mate van behendigheid en rotatie die niet haalbaar zou zijn met een op lagen gebaseerd automatisch verwerkingssysteem.

Voor meer informatie:
David Jahn
Brillopak
+44 1622 872907
Mobile: +44 7706 601877
djahn@brillopak.co.uk
www.brillopak.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven