"Administratie voor VK is een ramp voor transporteurs"

500 Britse bedrijven hebben serieuze interesse getoond om zich in Nederland te gaan vestigen. Dat meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) die buitenlandse bedrijven begeleidt bij investeringen in Nederland.

Die groeiende interesse is het gevolg van de brexit die in de praktijk toch weerbarstig lijkt te zijn. Sinds 1 januari kampen Britse bedrijven die exporteren naar de Europese Unie met langere wachttijden bij de grens, eindeloos veel papierwerk en gedoe met btw. Een vestiging openen in de EU is voor velen van hen de enige manier om deze muur van bureaucratie te ontlopen.

VK-transport als specialisme
Ook in België en Nederland hebben veel bedrijven last van de genoemde administratieve rompslomp. Bovendien communiceren de systemen van de Britse douane en die van de EU slecht met elkaar. “We hebben nu drie keer zoveel tijd nodig voor een trailer. Documenten zijn vaak niet in orde en de systemen werken slecht,” vertelt Paul Otting, operationeel manager bij Mammoet Ferry in Zeebrugge tegenover Nieuwsblad Transport. Hoewel er meer werk is bijgekomen zien sommige bedrijven wel kansen om het transport op Engeland tot hun specialisme te maken. Veel andere transporteurs keren het eiland namelijk de rug toe door de toegenomen regels.

Noord-Ierland
Ondertussen staat de controle in de Ierse zee onder druk. De fysieke inspecties van sommige transporten wordt opgeschort vanwege bedreiging en intimidatie. In het brexit-akkoord werd afgesproken dat Noord-Ierland onderdeel blijft uitmaken van de Europese Douane unie om zo de open grenzen met de Ierse Republiek, afgesproken in het Goede Vrijdagakkoord, te garanderen. Dat leidde in de eerste weken echter tot meer logistieke problemen in o.a. Noord-Ierse supermarktfilialen. Of de bedreigingen ook te maken hebben met heroplevende spanningen tussen Republikeinen en Unionisten is echter onduidelijk.

Bron: Nieuwsblad Transport, NOS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven