6 jaar voor Ossenaar die cocaïne tussen de bananen smokkelde

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag zes jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest gevonnist tegen een 45-jarige verdachte uit Oss. De man is veroordeeld in 26Brandon, een groot onderzoek naar de invoer van 5091 kilo cocaïne in Nederland.
Het Landelijk parket eiste op 19 januari jl. negen jaar gevangenisstraf tegen de Ossenaar. De officier van justitie zei die dag op zitting: “Verdachte heeft geen oog gehad voor de enorme maatschappelijke risico’s van zijn handelen. Gezien zijn ruim 2,5 ton in euro’s geleden verliezen door gokken, lijkt hij puur uit te zijn geweest op eigen financieel gewin.”

Bananen uit Colombia
De cocaïne zat verborgen in een container met bananen uit Colombia en is op 24 februari 2018 ontdekt en in beslaggenomen door de Belgische autoriteiten na aankomst in de haven van Antwerpen.

Via het transportbedrijf van de verdachte is die container, waarin een kleine hoeveelheid teruggeplaatst was, van Antwerpen naar Nederland vervoerd. Nadat de verdachte samen met anderen een aanvang had gemaakt met het lossen van de container in de loods van zijn bedrijf, werd hij door de politie aangehouden.

Ruim 5.000 kilo cocaïne
Ter bestrijding van harddrugverslaving en ter voorkoming en bestrijding van illegale harddrughandel wordt de invoer van cocaïne streng bestraft. Zo staat te lezen in de toelichting bij het vonnis van de rechtbank van vandaag.

De ingevoerde hoeveelheid van ruim 5.000 kilo cocaïne is volgens de rechtbank dermate groot dat deze partij bestemd moet zijn geweest voor de verdere verspreiding en handel. Met de handel in cocaïne wordt veel geld verdiend en de gehele keten hieromheen – van land van herkomst waar de cocaïne wordt geproduceerd tot en met de gebruiker – gaat gepaard met vele vormen van criminaliteit.

Bij de bepaling van de lengte van de op te leggen gevangenisstraf is, zo stelt de rechtbank, ook gelet op het volgende feit: de verdachte heeft enerzijds een belangrijke uitvoerende en binnen die uitvoering ook aansturende rol gespeeld door de container met zijn transportbedrijf te (laten) vervoeren. Maar anderzijds lijkt hij gehandeld te hebben in opdracht van degenen die uiteindelijk daadwerkelijk konden beschikken over de drugs.

Bron: Openbaar Ministerie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven