Prijsspreiding Spaanse en Turkse sinaasappelen slinkt in 2021

De Mintec-prijs van Spaanse sinaasappelen nam in de vier maanden tot aan 13 januari met 35% af tot €0,70 per kilo. Deze prijsdaling is toe te schrijven aan het toegenomen sinaasappelaanbod op Europese markten van met name Spaanse sinaasappelen. In 2020 was de import van sinaasappelen uit landen als Turkije, Marokko en Zuid-Afrika sterk in Europa, wat bepalend is geweest voor de sinaasappelprijzen. 

Op 30 december 2020 bedroeg het prijsverschil tussen de Spaanse en Turkse markt €0,50 per kilo, dit is 59% onder de piekmarge van 10 juni.  De spreiding bleef tussen juni en september boven de grens van €1,00 per kilo, hetgeen importeurs aanspoorde om grotere aantallen uit Zuid-Afrika en andere Afrikaanse landen te importeren. Europese sinaasappelmarkten lieten een neerwaartse tendens zien en dus ook een vernauwing van de spreiding.

De prijsspreiding tussen Spanje en Turkije werd ook beïnvloed door de verwachte toename van de Europese sinaasappelproductie in 2020-2021, hetgeen een dempend effect op de Europese sinaasappelprijzen had. De Europese sinaasappelproductie zal naar verwachting met 6% groeien ten opzichte van het voorgaande jaar tot 6,6 mln ton, waarbij de Spaanse productie met 170.000 ton naar 3,5 mln ton groeit. De ramingen zijn hoger vanwege de gunstige weersomstandigheden in de voornaamste Spaanse teeltgebieden: Valencia en Andalusië.    

Ondertussen is de spreiding tussen de Spaanse en Zuid-Afrikaanse sinaasappelmarkt sinds 6 januari ongunstig, waarbij de Zuid-Afrikaanse sinaasappelprijs hoger ligt dan de Spaanse nadat deze op 10 juni €1,15 per kilo lager was. De huidige prijsspreiding weerhoudt Europese importeurs ervan om sinaasappelen uit Zuid-Afrika te importeren.

 

Bron: mintecglobal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven