Meer rechtstreekse routes naar Oost-Europa voor Marokkaanse AGF

Eind vorige week hebben 28 Marokkaanse AGF-producenten en ondernemers een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van de drie belangrijkste Poolse logistieke bedrijven. Het doel van de bijeenkomst was na te gaan hoe de export van Marokkaanse versproducten naar Oost-Europa kan worden opgevoerd.

Marokkaanse ondernemers en Marokko Foodex hebben met financiële steun van de Europese Unie samengewerkt met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) om oplossingen te ontwikkelen waardoor Marokkaanse groenten en fruit rechtstreeks naar Polen kunnen worden verzonden tegen concurrerende prijzen.

Polen is een van de grootste importeurs van easypeelers ter wereld en betrekt zijn producten hoofdzakelijk uit Europese landen zoals Spanje, Italië en Griekenland. Het land is ook een belangrijke importeur van groenten en fruit buiten het seizoen.

"Na een ontmoeting met potentiële afnemers in Polen, werd het ons duidelijk dat het gebrek aan directe toegang tot afnemers het grootste obstakel is om ons marktaandeel in deze markt te vergroten," zei Achour Daoudi van Moroccan Taste, een van de deelnemers aan deze bijeenkomst.

Florent Tomatis van FAO zei dat een recente studie heeft aangetoond dat zonder een gevestigd agro-logistiek platform in Polen voor Marokkaanse producten, het zeer moeilijk is om Poolse handelaren de levering van goederen te garanderen. "Een product van goede kwaliteit, in goede hoeveelheden en op tijd geleverd." Tijdens de bijeenkomst bespraken Marokkaanse ondernemers en Poolse agro-logistieke ondernemers mogelijke scenario's voor het opzetten van dergelijke platforms, inclusief kosten en andere vereisten.

Othman Tlemcani, senior bankier bij de EBRD, zei dat deze inspanningen deel uitmaken van een initiatief gefinancierd door de Europese Unie, FAO en EBRD om de zakelijke kansen met een hoge toegevoegde waarde voor de Marokkaanse tuinbouwsector te verbeteren.

Bron: archyde.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven