Unió de Pagesos hekelt contractbreuk citrusinkopers

In Catalonië dreigen 40.000 ton mandarijnen aan de bomen te blijven te hangen

De Catalaanse telersvakbond Unió de Pagesos vindt het onaanvaardbaar dat sommige bedrijven die met telers contracten zijn aangegaan voor de oogst van hun citrus die niet nakomen. Duizenden tonnen mandarijnen dreigen aan de bomen te blijven hangen in de streek Tierras del Ebro in het zuiden van het Spaanse gewest Catalonië.

Volgens de telersvakbond zijn voornamelijk kleine telers getroffen die niet tot een telersvereniging behoren. Het houdt in dat een deel van de productie in de bomen zal blijven hangen – in sommige boomgaarden gaat het over een percentage tussen de 40 en 70% –, of dat de telers zelf de oogstkosten zullen moeten dragen zonder zeker te weten of de oogst ook verkocht zal kunnen worden.

De vakbond deelt mee dat de meeste contractbreuken tot nu toe hebben plaatsgevonden bij de mandarijnenteelt, het merendeel in Catalonië. Volgens statistieken van het Catalaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel bedraagt de citrusteelt in Catalonië dit seizoen 183.300 ton, waarvan de mandarijnen 141.700 ton voor hun rekening nemen.

Als 40.000 ton niet wordt geoogst, kunnen de gederfde inkomsten meer dan €7 mln bedragen.

Het probleem dat de vakbond aan de kaak stelt, staat in schril contrast met de goede start van het citrusseizoen in oktober en november, toen de prijs van sinaasappelen en mandarijnen in Spanje en in de rest van Europa dankzij een betere vraag vanwege de pandemie hoger was dan in het najaar van het voorgaande seizoen.

Bovendien was afgelopen herfst de import van citrus uit derde landen zoals Egypte en Zuid-Afrika gedaald tegenover voorgaande jaren en was in de zomer de toename van de import volledig geabsorbeerd door de vraag, zodat er geen sprake kan zijn van marktverzadiging die een eventuele verbreking van de contracten zou kunnen rechtvaardigen.

“Met dergelijke contractbreuken laten bepaalde citrusinkopers de telers aan hun lot over. Dit kan heel belangrijke gevolgen hebben voor het voortbestaan van de getroffen kleine teeltbedrijven." Daarom zal de vakbond het Catalaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel via CadeCat, de instantie die verantwoordelijk is voor het controleren van voedselcontracten in Catalonië, en indien nodig ook op nationaal niveau het Bureau voor Voedselinformatie- en -controle, vragen om aangescherpte controles uit te voeren op de naleving van de verkoopcontracten van citrus en eventuele overtredingen te bestraffen.

Bron: Efe / lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven