Daniel Blanco, Mogalla: "We verwachten veel grote maten bij de late citrusrassen"

Eerste Sanguinelli-sinaasappelen op de markt

Half januari begint traditioneel de pluk van de Sanguinelli-sinaasappelen in Andalusië, een Spaanse variëteit waarvan de meest karakteristieke eigenschap precies nu het best tot uiting komt: de mooie rode kleur aan binnen- én buitenkant. Het bedrijf Mogalla is deze week in de provincies Sevilla en Huelva aan de slag gegaan met dit steeds populairdere citrus dat het niet alleen exporteert naar de belangrijkste Europese landen maar ook naar overzeese bestemmingen zoals Canada of Zuid-Afrika.

“Het is een ras met vooral kleine en middelgrote maten en dat perfect geschikt is voor sap. Maar het is natuurlijk die rode pigmentatie die het zo bijzonder maakt. We zijn er al vele jaren mee bezig en we hebben al een redelijke markt opgebouwd, die overigens nog altijd groeiende is”, zegt Daniel Blanco, commercieel directeur van het Andalusische bedrijf. Deze roodgekleurde sinaasappel mag beschouwd worden als een van de topproducten van Mogalla, zeker na de teeltuitbreiding van twee jaar geleden met de aanleg van nieuwe boomgaarden. "Voor dit jaar ramen we de opbrengst op zo’n 900 ton, maar eens de nieuwe percelen in volle productie raken, zullen we waarschijnlijk uitkomen op ongeveer 1.500 ton."

Met het begin van het nieuwe jaar vangt ook het zogenaamde tweede deel van het citrusseizoen aan. De iets latere rassen, zoals Lane Late sinaasappelen of Tango en Nadorcott mandarijnen, voeren nu de boventoon op de citrusmarkt. Ondanks de in september door het Spaanse ministerie van Landbouw aangekondigde goede oogstvooruitzichten, met een stijging van 12% tegenover vorig seizoen, is de doorslaggevende factor voor de afzet dit jaar toch eerder de maatvoering.

“In het eerste deel van het seizoen is er inderdaad meer productie geweest, maar dat was toch eerder met veel kleine maten. Zo is er bij de Navelina’s en Clemenules meer fruit geplukt, maar een behoorlijk hoog percentage van die oogst kwam niet in de handel wegens te klein. In het tweede deel van het seizoen daarentegen, met rassen als Lane Late, Navel Powell of Chislett, wordt precies het tegenovergestelde verwacht”, kijkt Daniel vooruit. “Er wordt minder productie verwacht, maar wel grotere maten. Veel bedrijven zijn trouwens al 2-3 weken bezig met de pluk van Lane Lates, zowel gedreven door de noodzaak om grote maten beschikbaar te hebben als vanwege de lage kwaliteit van de Navelina’s door hun vergevorderde rijpingsgraad. Zoals het er nu uitziet, met een consumptieniveau dat weer aantrekt, zou het daarom wel eens kunnen dat het seizoen dit jaar eerder dan gebruikelijk wordt beëindigd”, voorspelt hij.

In die zin sluit de commercieel directeur zich aan bij de stemmen die in de sector opgaan om vraagtekens te zetten bij de wenselijkheid van de publicatie van de oogstprognoses. Die voorlopige cijfers kunnen immers een niet altijd even wenselijke invloed uitoefenen op de latere afzet.

Goede verwachtingen ondanks onzekerheid
De citrusconsumptie in het eerste deel van het seizoen voldeed niet aan de verwachtingen die geschapen waren door het mooie seizoenseinde van vorig jaar, toen de uitbraak van het coronavirus de afzet naar ongekende hoogtes leidde. “In Spanje zijn in de maanden september en oktober ontzettend hoge prijzen betaald aan de telers voor de Navelina’s. Men dacht immers dat de tweede coronagolf net als de eerste zou zijn, met sinaasappelschaarste door een hoge vraag, maar dat is helaas niet het geval geweest. De vraag trok maar niet aan en de prijzen keken veeleer naar beneden, maar dat had deels ook te maken met de overvloed aan kleine maten, zoals ik eerder heb uitgelegd”.

"Bovendien was de vraag van de retail nogal onstabiel. De consumptie volgt een heel ander patroon dan in voorgaande jaren", benadrukt Daniel. “De consumentengewoonten zijn inderdaad veranderd met de pandemie, maar laten we ook niet vergeten dat veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt, dat meerdere landen zich al geruime tijd in een of andere vorm van lockdown bevinden, dat de horeca dicht is, het toerisme bijna onbestaande is, enz. Dit alles zorgt voor heel veel onzekerheid en het is bijna onmogelijk om te anticiperen op een mogelijk op korte termijn veranderend consumentengedrag".

Ondertussen hobbelt het seizoen verder en staat de Sanguinelli-sinaasappel in de startblokken. En ook al gaat dit nieuwe seizoen niet van start onder het beste gesternte, bij Mogalla blijven ze positief. "De Sanguinelli is een ras dat we behoorlijk goed beheersen", benadrukt Daniel Blanco. "We werken al vele jaren met dit ras en onze klanten zijn ons voor deze variëteit heel trouw dankzij de service die we bieden. Deze sinaasappel heeft over het algemeen een specifieke markt, wat niet gezegd kan worden van de rest van het citrus. Daarom is die markt meestal stabiel en daarom geloof en hoop ik ook dat dit jaar daar geen uitzondering op zal vormen”, besluit Daniel Blanco.

 

Voor meer informatie:
Daniel Blanco
Mogalla S.A.T.
Ctra. Sevilla – Ayamonte, km 104
Huelva (Andalusië) - Spanje
Tel: +34 954 934 272
Mob: +34 600 422 318
danielblanco@mogalla.com
www.mogalla.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven