Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zweden publiceert gegevens over door voedsel overgedragen ziekten voor 2008-2018

Uit een nieuwe studie is gebleken dat in Zweden gedurende een periode van 10 jaar sprake is geweest van een hoog aantal Campylobacter-infecties en meer gevallen van Salmonella-infectie die in verband worden gebracht met voedingsmiddelen. Het rapport bevat een compilatie van gemelde door voedsel overgedragen ziekten van 2008 tot 2018. Er waren meer dan 4.000 gevallen van vermoedelijke of bevestigde besmettingen, met 30.964 ziektegevallen.

In deze periode hebben 194 van de 290 gemeenten in het land resultaten van onderzochte gevallen van door voedsel overgedragen ziekten gemeld aan het Zweedse voedselagentschap Livsmedelsverket. Het aantal rapporterende gemeenten per jaar is gestegen sinds het vorige overzicht over 2003 tot 2007.

Foodsafetynews.com meldt dat in 80 procent van de meldingen de ziekteveroorzaker onbekend was. Bacteriën of toxines werden in 13 procent van de meldingen geïdentificeerd, terwijl virussen in 7 procent van de meldingen een rol speelden. Slechts enkele meldingen betroffen parasieten, mariene biotoxines (in vis, schaal- of schelpdieren) of mycotoxines (schimmelgifstof). De resultaten zullen worden gebruikt als basis voor risicobeoordeling en voor het stellen van prioriteiten om door voedsel overgedragen ziekten in het land terug te dringen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven