Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Perenprijzen 58% hoger dan vorig jaar

Met het Lentefeest in het verschiet stijgen de Chinese fruitprijzen

Naarmate het Lentefeest [21 februari] nadert, is de Chinese fruitmarkt zeer actief. Volgens de statistieken van het Chinese ministerie van Landbouw, was de gemiddelde groothandelsprijs van de zes belangrijkste fruitsoorten in december 2020 0,77 €/kg; dat is een stijging van 7,9% ten opzichte van de voorgaande maand en een jaar-op-jaar stijging van 17,5%.

Er zijn twee belangrijke redenen voor de stijging van de fruitprijzen. Ten eerste, gestimuleerd door de consumptie tijdens de feestdagen, stijgen de fruitprijzen gewoonlijk elk jaar tussen Nieuwjaarsdag en het Lentefeest. Bovendien is het aanbod op de markt laag door de verminderde opbrengst van sommige variëteiten als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. Zo is de prijs van peren in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met meer dan 58% gestegen. Als gevolg van vorstschade, overstromingen en andere natuurrampen is de perenoogst in de belangrijkste teeltgebieden, zoals de baai van Bohai en de noordwestelijke gebieden, in 2020 in verschillende mate afgenomen.

Volgens deskundigen is er geen verandering gekomen in de algemene tendens van een licht overaanbod op de nationale fruitmarkt. Door het relatief late Lentefeest dit jaar en een lange voorbereidingsperiode voorafgaand aan de feestdagen, is er echter nog steeds ruimte voor prijsstijgingen. Door de sterke toename van de opbrengst van seizoensgebonden fruit, zoals citrus, zullen vlak voor de festiviteiten echter grote hoeveelheden Shatang-mandarijnen en Navelsinaasappels op de markt komen en zullen de prijzen naar verwachting stabiliseren en dalen.

De totale voorraad van appelen van het nieuwe seizoen ligt op een historisch hoog niveau en de verzendsnelheid is beduidend lager dan vorig jaar. De prijzen zullen naar verwachting stabiel blijven met lichte stijgingen. Het aanbod van peren is dus krap, maar het grote aanbod van appelen en citrus, als alternatief voor peren, kan de stijging van de perenprijzen afremmen. In het algemeen zullen de fruitprijzen voor het Lentefeest verder stijgen, maar een grote prijsstijging is onwaarschijnlijk.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven