Sterke prijsgroei groenten en fruit in Noorwegen

In Noorwegen is de consumentenprijsindex in 2020 met 1,3 procent gestegen. Het is de kleinste stijging sinds 2012. Dat de prijzen niet zo hard gestegen zijn, komt niet door de coronacrisis, maar eerder door de stroomprijzen: die zijn het hele jaar al heel laag.

De voedselprijzen daarentegen stegen tussen 2019 en 2020 met 3,7 procent en dat is ruim boven het gemiddelde en de grootste prijsgroei in elf jaar. Volgens het Noorse Bureau voor de Statistiek kunnen daar meerdere oorzaken voor zijn: hogere prijzen van de leveranciers, nieuwe regelingen in de landbouw en hogere prijzen van geïmporteerde producten. Of en hoe de afname in grenshandel en het feit dat mensen minder vaak de horeca konden bezoeken een rol kunnen hebben gespeeld, is nog onzeker.

Vooral groenten en fruit stegen enorm in prijs, respectievelijk 5,5 en 8,1 procent. Het meeste fruit dat in Noorwegen wordt verkocht, wordt geïmporteerd, dus de lage koers van de Noorse kroon kan invloed gehad hebben op de prijsstijging. Ook geïmporteerde groenten hebben natuurlijk met de lage wisselkoers te maken, maar groenten worden voor een groot deel ook nog in Noorwegen zelf geteeld.

De kerninflatie, de prijsstijging zonder de energie- en voedselprijzen, bedroeg drie procent in 2020. Dat is de hoogste kerninflatiegroei sinds 2016.

Bron: nationen.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven