Overzicht gevolgen winterweer Andalusië

De Vereniging van Kleine Telers (UPA) heeft een eerste raming gemaakt van de schade aan de Andalusische teelt van groenten en fruit na de doortocht van de depressie Filomena en de koudegolf. Het oosten van Andalusië is het hardst getroffen.

In de provincie Almería heeft de intense kou geleid tot een daling van de oogst van kasgroenten en in de buitenteelt, omdat de lage temperaturen de stofwisseling van de planten vertragen. Het aanbod van groenten, en dan vooral van tomaten, courgettes en aubergines, is gedaald met 30 à 40%, afhankelijk van het gewas.

Het aanbodtekort zou wel eens maanden kunnen aanhouden. Anderzijds zijn de prijzen gestegen, wat voor de telers de verliezen ten gevolge van de productiedaling gedeeltelijk compenseert.

Het winterweer heeft ook positieve gevolgen voor de provincie Almería. De waterreserves zijn immers toegenomen, zowel in de bergen door het smelten van de sneeuw die is gevallen als door de regen in de meer zuidelijke zones waar de kasteelt plaatsvindt.

Ook in de provincie Granada hetzelfde beeld: de groei van de groenten in de kassen loopt vertraging op en de waterreserves worden aangevuld door de regen en door de smeltende sneeuw in de bergen.

In de provincie Córdoba lijdt de citrusteelt onder de vorst. De oogst van rassen zoals Sanguinelli valt bijna volledig in het water en ook latere citrusvariëteiten kunnen voor ongeveer de helft beschadigd zijn, zo raamt de organisatie.

De kou komt anderzijds de steenfruitteelt in de provincie ten goede, want het steenfruit heeft vele koude-uren nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en een goede oogst te kunnen voortbrengen.

In de provincie Málaga raamt men de schade aan de subtropische gewassen voorlopig op ongeveer 15%, maar een preciezere balans zal pas binnen enkele dagen kunnen worden opgemaakt, wanneer de temperatuur weer begint te stijgen en men een duidelijk beeld krijgt van de hoeveelheid fruit er van de bomen is gevallen. Omdat de koude nog enkele dagen aanhoudt, zou de schade boven de 15% kunnen uitkomen.

Wat de aardbeien in Huelva betreft, kan het oponthoud van de vrachtwagens de export in de war sturen. Bovendien vertragen de lage temperaturen de rijping van de aardbeien, waardoor de oogst tijdelijk wat afneemt.

De organisatie wijst de telers op het belang van een landbouw-verzekering om gedekt te zijn tegen schade veroorzaakt door dergelijke weersomstandigheden.

Bron: agrodiariohuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven